Ilhan-ef. Šabić: Na čijoj si ti strani?!

Ilhan-ef. Šabić: Na čijoj si ti strani?!

Piše: Ilhan-ef. Šabić

Postoje dvije priče, gotovo identične, a obje su iz vremena Allahovih poslanika, neka je Allahov mir i spas na njih. Jedna iz vremena Sulejmana, a.s., a duga iz doba Ibrahima, a.s. Naime, u objema je mrav glavni akter.

U prvoj, za vrijeme Sulejmanovog, a.s. poslanstva su neprijatelji napali jednu njegovu džamiju, te je tom prilikom zapalili, a jedan mrav je pohitio da na listu ponese vode koja je kapala iz kofa ljudi koji su gasili požar, i on isto, ugasi vatru. Vidjevši ga, drugi mravi mu se s podsmjehom obratiše pitanjem: „Šta to radiš? Hoću dagasim vatru na džamiji – odgovori! Pa ne možeš s tim ništa postići – vele mu!

Nebitno je to, nek se zna na čijoj sam strani bio, kad pred Allaha dođem!“

U drugoj, gotovo istoj, samo za vrijeme Ibrahima,a.s., kojeg je njegov narod na lomaču stavio jer im je besmisao robovanja u kipove ukazao, jedan mrav krenuo također da gasi vatru,a gavran ga upita: „Šta ćeš to? Veli – gasiti vatru! Hinjski mu reče –s tim je ugasit nećeš! A mrav mu odgovori –

Nek se zna makar na čijoj sam strani!“

 

Često smo danas „mravi“ spram problema i bitnih zbivanja koja su na različitim nivoima i u različitim branšama. Sitni i nebitni, diskriminirajući i na marginama odluka!

Ne možemo bitno mijenjati stvari i odluke; utjecati na njih niti ih sprovoditi, ali..

Mrav je plemenit, spomenut u kur’anu, i čitava jedna sura nosi naziv po njemu. Mrav je odan i radišan. Mrav je stvorenje iz zajednice za Zajednicu, i kao takav živi svojim tijelom, ali i svojim duhom. Jer, biti mrav ne znači biti sitan, već iskren.

Dragi vjernici, u vremenu izazova i mnoštva problema sa kojima se susrećemo svakodnevno, krenuvši iz svoje kuće, od svoje porodice i djece; posla i karijere; vjere i nacije, raličitosti… nastojimo biti mravi, u duhu ovih priča gore!

Učiniti koiko možeš u datoj situaciji je mnogo više od samog ishoda na kraju.

Kaže Allah Uzvišeni u kur’anu plemenitom:“ I reci: Trudite se, pa će vaš trud Allah vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.“

 

Nek se zna na čijoj strani si (bio)!

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović