Šta je nama Srebrenica?

Šta je nama Srebrenica?

Ove godine se obilježava dvadeset i šesta godišnjica bolnog sjećanja na genocid počinjen u srcu Evrope, u našoj državi, na topraku bošnjačkom. Brojni gradovi i općine u Bosni i Hercegovini i brojni građani i građanke Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori se na sebi svojstvene načine prisjećaju, obilježavaju dan sjećanja i daju podršku preživjelim Srebreničanima.

Osim aktuelnog sjećanja jedanaestog jula, brojni gradovi i općine u Bosni i Hercegovini imaju ulice, trgove ili spomenike posvećene sjećanju na genocid u Srebrenici. U općini Jajce osim dočeka i ispraćaja kolona biciklista i motorista, te male grupe patriota koji učestvuju u “Maršu mira” od Nezuka do Potočara ne postoji nikakav trag trajnog sjećanja na Srebrenicu i podsjećanja na genocid počinjen ne tako daleko od nas.

Na dan dženaze u Srebrenici, 11.jula 2019. godine, od strane Medžlisa Islamske zajednice Jajce i Koordinacije organizacija/udruženja proisteklih iz Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995. godine podnesena je inicijativa Općini Jajce za izgradnju memorijalnog spomen obilježja u čast žrtava genocida u Srebrenici.

Aktuelizirana ranija inicijativa

“Kada dženaze prestanu, a prestat će. Kada se pješaci, biciklisti i svi drugi umore, a umorit će se, Bošnjacima i drugim istinskim građanima i prijateljima Bosne i Hercegovine (Jajca) treba podsjetnik na genocid u Srebrenici. Izgradnja materijalnih spomenika je najsigurniji podsjetnik”, poručio je tada glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce, Zehrudin ef. Hadžić.

Dvije godine kasnije ponovo je sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca općine Jajce aktuelizirana pomenuta inicijativa koja je konkretizovana gotovim idejnim projektom i prijedlozima realizacije.

“Nakon što je formirano Općinsko vijeće Jajce na primjeru ove inicijative vijećnici Bošnjaci imaju priliku dokazati svoju empatiju spram žrtava genocida, vijećnici Hrvati na čelu sa predsjedavajućim, svoj altruizam spram svojih komšija, a ostali vijećnici svoju neokomunističku posvećenost ideji bratstva i jedinstva”, poruka je potpisnika inicijative upućene Općinskom vijeću, glavnog imama MIZ Jajce, Zehrudina ef.Hadžića.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović