Hadžić: Sačuvati fizičko i mentalno zdravlje te planirati život

Hadžić: Sačuvati fizičko i mentalno zdravlje te planirati život

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Kada se vratimo unazad 20-tak dana svijet se pretvorio u uho i neprestano sluša o virusu. Neki ga preživljavaju a neki prepričavaju. Kako god virus je sveprisutan.

Namjerno ne izgovaram njegovo ime. Kao što sam pisao u ranijem tekstu da se osim virusa trebamo plašiti bosanskog mentaliteta koji često ili nešto preuveliča ili umanji. Ne bi bio problem da se radi o nečemu što je bezopasno.

Međutim, opasnost i dalje postoji. Ako bi nekoga trebali moliti to bi bile skupine kojima je uvedena posebna zabrana, MLADI DO 18 i STARIJI OD 65 godina, a zatim SVE NAS unutar perioda od 20 do 05 sati, da poštujemo sve naredbe i preporuke nadležnih u bilo koje vrijeme i u bilo kojem smislu prevencije.

Ako bi nekome trebali dati podršku to su oni koji su ZARAŽENI VIRUSOM, i moliti dragoga Boga za njihovo izlječenje, a ako bi nekoga trebali pohvaliti i pomoći im na svaki mogući način to su prije svega: VOLONTERI, MEDICINARI, TRGOVCI, POLICAJCI…

Pored toliko službi i institucija ponovo je na djelu ljudskost VOLONTERA koji nisu “obučeni” i koji traže donacije i koji uspijevaju pomoći drugima. Veliko im hvala. Međutim, kako god je u opasnosti naše fizičko zdravlje, u opasnosti je i mentalno zdravlje jer mnogi naši postupci ukazuju na to.

Izazov za naše predstavnike vlasti i ekonomiste je također u narednom periodu. Jer kada dođemo, ako Bog da, unaprijed za 20-tak dana valja moći pogledati jedni druge i planirati život dalje.

Fizičko zdravlje čuvamo tako što poštujemo sve naredbe i mjere nadležnih organa.

Mentalno zdravlje čuvamo tako što slušamo i prihvatamo samo provjerene vijesti od nadležnih, planiramo dnevne aktivnosti nas i naših porodica, radimo pozitivne i optimistične stvari.

Također, vrlo je bitno pojačati naše dove-molitve jer prema riječima Muhameda, a.s., sudbinu može promijeniti samo dova-molitva. Zato molimo dragoga Boga da otkloni od nas nevolju i da pokažemo ljudskost kada je najpotrebnija.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović