Mekteb nije škola, ali je naša obaveza!

Mekteb nije škola, ali je naša obaveza!

Prinuđeni zbog pojave korona virusa da budemo u našim kućama, imajući u vidu nasušnu potrebu i obavezu vjerskog podučavanja, poštujući preporuke Islamske zajednice u BiH i Muftijstva Travničkog muallimi-e Medžlisa Jajce koji su vrlo svjesni kolektivne i pojedinačne odgovornosti, svjesni izazova i (ne)mogućnosti “online mekteba”, svjesni pritiska na obavezu muallima-nastavnika, svjesni odgovornosti roditelja i mogućnosti učenika pozivaju na razumijevanje novonastale situacije i olakšanje za sve tri kategorije u procesu učenja:

1. Roditelji trebaju razumjeti obavezu muallima-nastavnika da podučava i mogućnost svoje djece da nauče.

2. Muallimi-nastavnici trebaju razumjeti druge obaveze roditelja i njihove djece.

3. Djeca trebaju razumjeti želju i napor roditelja i učitelja za njihovo permanentno obrazovanje i odgoj.

Muallimi-e su već pojedinačno, na njima moguć način u komunikaciji sa mekteblijama. Od sutra će, ako Bog da, kontaktirati svakog roditelja koji ima mektebliju i vidjeti najlakši način komuniciranja s učenikom-mekteblijom, koji neće biti puno zahtjevan i naporan.
Molimo roditelje i mekteblije-učenike da planiraju vrijeme svoje djece i pomognu im u vremenu konfuzije.

Također Medžlis Jajce, vjersko-prosvjetna služba će, ako Bog da, vidjeti mogućnost “vikend objava” najbitnijih nastavnih jedinica na stranici Medžlisa Jajce, mimo pojedinačnog rada muallima u njihovim džematima, koje neće biti prezahtjevne nego u formi preporuke.
Preporučujemo da mekteblije ponavljaju pređeno gradivo, uče sufaru i uče Kur’an, da klanjaju dnevne namaze i uče dove. Posebne su dove naših nena, deda i naše djece Kabul, ako Bog da.

Zajedno možemo bolje i više, ako Bog da.

Uz dovu dragom Bogu da sačuva zdravlje naše djece, naših porodica molimo Ga da nam poveća znanje i podari odgoj.

(MIZ Jajce/Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović