MIZ Jajce: Koliko god da uradimo, pitamo se je li dovoljno?

MIZ Jajce: Koliko god da uradimo, pitamo se je li dovoljno?

Kolegij Medžlisa Jajce na sastanku kojeg je održao u ponedjeljak, 23. marta 2020. godine razgovarao je o nadziranju provođenja mjera prevencije unutar Zajednice, tj. prostora kojeg obuhvata u džematima Jajca, Jezera i Šipova.

Na osnovu informacija s terena (iz džemata) skrećemo pažnju na sljedeće:

  • poštivanje svih naredbi Kriznih štabova i Civilne zaštite kao i preporuka zdravstvenih institucija je obaveza,
  • poštivanje svih instrukcija Vijeća muftija i reisu-l-uleme je obaveza,
  • poduzimanje svih preventivnih mjera zaštite: higijena, maske, rukavice, izolacija… je obaveza,
  • u vremenu sveopće komunikacije kada se prenose neprovjerene i neslužbene informacije ostati smiren, pomoći sebi, svojoj porodici i drugima je obaveza,
  • dobili smo zabrinjavajuće informacije o nepoštivanju odluka od strane nekih naših džematlija koji su došli iz dijaspore. Ali također, imamo informacije da većina njih poštuju instrukcije na čemu smo im doista zahvalni. Posebno je obaveza za pripadnike i članove (džematlije) koji su došli iz dijaspore da poštuju naređeno: da se prijave i da poštuju predviđenu izolaciju.

-Svako od nas može doprinijeti i pomoći kao pojedinac i kao predstavnik neke od institucija. Ako možemo pomoći ne smijemo biti po strani i pravdati se da nije naša nadležnost. Nemojmo govoriti kako neki koji trebaju ništa ne poduzimaju na prevenciji ili smirivanju građana. Svako će odgovarati pred Bogom ali i pred narodom. Uradimo što je do nas uz nadu u Božju pomoć i Božju milost. U hijerarhiji odgovornosti ponekad dok se prenese informacija može biti presudno da mi pomognemo. Ključno je vrijeme koje imamo ili možda nemamo!? Muslimani i muslimanke moraju poštovati instrukcije nadređenih uvijek a posebno u vremenu specifičnih odluka i zabrana.

Također smo zahvalni innformativnom portalu Jajce Online na ažurnosti i prenošenju svih relevantnih informacija za naše građane, za razliku od drugih lokalnih portala, u vremenu velike odgovornosti, istakli su akteri današnjeg sastanka.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović