Hadžić: Vanredno stanje a kažu ‘nismo nadležni’?

Hadžić: Vanredno stanje a kažu ‘nismo nadležni’?

Piše: prof. Zehrudidn ef. Hadžić

Nakon što smo jučer obavijestili o Odluci Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o preventivnoj mjeri neobavljanja dnevnih namaza u džamijama susreli smo se s drugim problemom koji traje već duži period.

Zapravo riječ je o migrantima i prosjacima koji utočište (odmor, hranu, pare, prenoćište) najčešće traže u džamijama. Pošto ovaj problem nije od jučer, a sada može doprinijeti širenju trenutnog virusa, nije mi jasno, a poštujem zakone, da neko može reći dok traje vanredno stanje “nismo nadležni”!?

Zapravo, prošle godine tokom mjeseca ramazana imali smo jednog prosjaka koji je koristio naše prostorije i nekoliko puta migrante koji su također koristili naše prostorije, ali i poslije tog perioda. Znate, teško je kada se čovjek nađe između odluke da uradi dobro djelo-da nekome pomogne i da rizikuje sigurnost članova zajednice.

Kada se dešavalo prošle godine s migrantima zvali smo mnoge institucije: Centar za socijalni rad, Centar za mentalno zdravlje, općinu, policiju… i pitali ko je nadležan? Niko od nabrojanih za migrante nije nadležan, osim policije koja ih identifikuje i prati. Nije mi jasno, i volio bih da mi neko pojasni kada se nešto dešava u vašoj avliji a da ne reagujete, bez obzira što nije vaša nadležnost ili niste za to zaduženi?!

Već duže vrijeme govorim o formiranju Kriznog štaba zbog odlaska mladih i migranata, izgleda da sam naslutio, ali nažalost sada je zbog virusa. Tada smo odlučili da kada se pojave migranti da ih se sprovede u Ibrahim-begovu džamiju u kojoj ima kuhinja za spremanje, čaj, hrana i prenoćište. Nije naša nadležnost ali pomoći nevoljnika je dobro djelo.

Nije nadležnost općine ali mi nije jasno da ima toliko općinskih stanova ili praznih stanova-bar sam tako informisan a da općina, općinsko vijeće ili koja već služba nisu mogli donijeti odluku i pripremiti jedan takav stan za migrante. Ili ako nema iznaći drugo rješenje. Zbog njih-migranata, zbog nas-građana Jajca.

Mislim da nije “grijeh”, niti kažnjivo ako se sami kao lokalna zajednica pobrinemo, iako nismo nadležni. E sad su okolnosti drugačije, zbog vanrednog stanja “zabranili” smo našim članovima da dolaze u džamiju.

Sinoć se dese ponovo migranti!?

Tražim broj civilne zaštite-dežurnog, nema.

Tražim broj Kriznog štaba-nema. Ili nisam mogao naći!?

Zovem brojeve Doma zdravlja i pitam da li oni znaju ko je zadužen za prijavu okupljanja većeg broja ili neke pojave koja može doprinijeti širenju virusa, ne znaju, jer oni se odazivaju za simptome virusa a policija sprovodi mjere sigurnosti i poštivanje odluka.

Zovem policiju, koja ih je odvodi i identificira i ponovo se vrate u ponoć ispred džamije i ostaju na mahfilu do 8 ujutru.

Ujutru zovem savjetnika načelnika koji mi objašnjava, već poznato, da nije njihova nadležnost.

Zovem komandira policije koji mi objašnjava postupak identifikacije migranata i stavlja se na raspolaganje kao i policijsku stanicu kada se ponovi slučaj, na čemu sam zahvalan.

Pošto će ovo biti sve veća pojava da migranti dolaze u manje gradove a s time i u Jajce zbog zatvaranja granica, pitam se ko je doista nadležan ili ko treba riješiti problem njihovog zadržavanja-boravka u Jajcu?

Medžlis IZ Jajce se stavlja na raspolaganje za sve konkretne i provedive mjere.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović