Hadžić: Umanjivanje ili preuveličavanje opasnosti može dovesti do većih posljedica

Hadžić: Umanjivanje ili preuveličavanje opasnosti može dovesti do većih posljedica

Obaveza muslimana i muslimanki je da poštuju odluke nadležnih organa i institucija Bosne i Hercegovine u vezi s trenutnom situacijom, kao i preporuka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ono što nas treba brinuti pored virusa jeste mentalitet Bosanaca, a s time i bosanskih muslimana, a to je umanjivanje ili preuveličavanje opasnosti trenutne situacije što može dovesti do većih posljedica.

Ne želimo glumiti Krizni štab niti raditi posao Civilne zaštite, ali želimo, iako smo, tj. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je prošli petak već upozorila svojim saopštenjem na džuma-namazu, ponovo upozoriti na potrebu dezinfekcije, samoizolacije, poštivanja svih mjera i odluka nadležnih državnih organa i preporuka Islamske zajednice, s posebnim akcentom na ponašanje prilikom dolaska u džamije: da rizične skupine ne dolaze i da dnevne namaze obavljaju u kućama, da se oni koji dolaze u džamiju na dnevne namaze ne zadržavaju mimo potrebnog, da se ne rukuju, ne grle i tome slično, sve do sljedećih mjera prevencije i preporuka nadležnih organa.

Tako je i prilikom drugih skupnih-džematskih obreda-ibadeta, poput dženaze, šerijatskog vjenčanja i tome slično. Ako je uobičajeno tj. sunet dolaziti u džemat u džamiju ovih dana dok traje opasnost sunet je ne dolaziti u džamiju, posebno za rizične skupine, ako je sunet rukovati se prilikom selama sada je sunet ne rukovati se. Sunet je ono što je korisno za ljude, a ne što će štetiti.

Farz-obaveza muslimana je da brine za zdravlje svoje porodice, zdravlje drugih i svoje zdravlje. Učinimo ono što je do nas i pouzdajmo se u dragoga Boga! I budimo jedni drugima na pomoći, ujedinjeni na putu dobra, stoji u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Jajce kojeg potpisuje glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić.

(Jajce Online/ MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović