Druženje Jajčana i stipendije za sve studente iz kraljevskog grada (FOTO)

Druženje Jajčana i stipendije za sve studente iz kraljevskog grada (FOTO)

Medžlis Islamske zajednice Jajce i Udruženje „Kraljevski grad“ u Sarajevu su organizirali manifestaciju na kojoj su se okupili brojni Jajčani koji žive i rade u glavnom gradu, kao i studenti koji trenutno studiraju na Univerzitetu u Sarajevu.
Više od stotinu gostiju uživalo je u vrlo bogatom programu, promociji knjiga koje je izdao jajački Medžlis, predavanjima profesora Enesa Durmiševića i Hazima Bašića, motivacijskom govoru za studente Samira Beharića…

Centralni dio večeri obilježila podjela jednokratnih novčanih donacija, koje je svim studentima osigurao Medžlis Islamske zajednice Jajce u saradnji sa svojim partnerima.

Goste su na početku druženja pozdravili predsjednik Medžlisa IZ Jajce Almir Kunić i predsjednik Udružena „Kraljevski grad“ Seđad Muhić.

Glavni imam Zehrudin ef. Hadžić govorio je o aktivnostima jajačkog Medžlisa, objavljenim knjigama te o budućim projektima.

Istaknuo je činjenicu da je institucija na čijem je čelu, u pravom smislu riječi, primorana da se bavi i oblastima koje je joj nisu primarni zadatak, poput izdavačke djelatnosti, jačanje svijesti Bošnjaka o njihovoj historiji i državi, jer oni koji bi se s tim trebali baviti ne daju svoj maksimum.

Hadžić je podsjetio i na aktivnosti Medžlisa u smislu jačanja veza između Jajčana koji žive izvan BiH. Tako je naglasio činjenicu da su predstavnici Medžlisa obišli jajačke Bošnjake u pet evropskih država.

– Prošle godine Dan državnosti obilježili smo s Jajčanima u Švedskoj. Ove smo odlučili radost Dana nezavisnosti, velikog državnog praznika podijeliti s našim ljudima koji žive i rade u Sarajevu, kao i s jajačkim studentima. Za veliku pomoć zahvalni smo Rijasetu Islamske zajednice-Upravi za financije, Amri Mačak, Medagi Hodžiću i drugima – rekao je Hadžić, dodajući da će Medžlis nastaviti pomagati studente kroz stipendiranje.

U tom smislu i predstavnici Fondacije „Izvor nade“, koji su također bili na druženju, obećali su da će stipendirati sve studente iz Jajca.

Profesor Durmišević osvrnuo se značaj Jajca i jajačke regije u historiji Bosne i Hercegovine, dok je profesor Bašić govorio o značaju Dana državnosti BiH i činjenici da bošnjački narod, kao politički narod, u budućnosti treba da se u najvećoj mjeri posveti očuvanju i izgradnji države Bosne i Hercegovine.

Goste su zabavljali poznati pjevač iz Jajca Jasmin Burek, kao i jedan od najboljih učača ilahija i kasida Mustafa Isaković.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović