Ispraćaj konjanika na Ajvatovicu 2021.

Ispraćaj konjanika na Ajvatovicu 2021.

Dugogodišnja je tradicija da u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce sa musale Varošnice konjanici iz Jajca kreću ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će ove godine biti održan centralni događaj manifestacije “511. Dani Ajvatovice”.

U toku su prijave konjanika, a do sad se prijavilo njih 16 koji će svojim učešćem na ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstavljati Medžlis islamske zajednice Jajce.

Grupa jajajčkih konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju poslije podne-namaza u subotu će krenuti ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi. Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni u Donjem Vakufu će se pridružiti defileu ovogodišnje ajvatovačke konjice.

Pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za nedjelju 27. juni.

 

 

 

 

 

 

 

Duga tradicija

Ajvatovica je najveća vjerska i kulturna manifestacija Bošnjaka koja trajno podsjeća na veliku pobožnost i požrtvovanost Ajvaz-dede u nastojanju da učini dobro djelo i pomogne ljudima. Legenda o Ajvaz-dedi i odlazak na dovište kod njegove stijene tradicija je koja vjekovima živi i prenosi se s generacije na generaciju kod bosanskih muslimana.
Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio je dovu za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na današnjem dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović