Dani Ajvatovice u Jajcu: Održana promocija knjige ‘Enciklopedija islamskog odgoja’

Dani Ajvatovice u Jajcu: Održana promocija knjige ‘Enciklopedija islamskog odgoja’

Promocija knjige “Enciklopedija islamskog odgoja” autora Jusuf El-Karadawija je prvi sadržaj manifestacije “511. Dani Ajvatovice” u Jajcu.

Moderator promocije održane u velikoj sali općine Jajce, Zehrudin ef.-Hadžić, istakao je značaj promoviranog djela u vremenu u kojem živimo, a u kojem je evidentna kriza odgoja općenito, samim tim i kriza odgoja u duhu islama. Promotori dr. Zuhdija i dr. Muharem Adilović i dr. Šefik Kurdić su, osim o samom djelu i njegovim karakteristikama i vrijednostima, u svojim izlaganjima također dotakli temu izazova savremenog odgoja.

Dr. Zuhdija Adilović je u svom uvodnom izlaganju posebno naglasio da su osim namaza, posta, zekata i hadža i odgoj i lijepo ponašanje ibadet i pravi put ka džennetu, a dr. Šefik Kurdić je u nastavku promocije istakao da je promovisano djelo jedno od najvrednijih pisanih djela islamske literature u posljednjih deset godina.

Prevodilac Enciklopedije islamskog odgoja i promotor koji je imao čast zaključiti izlaganja o djelu, dr. Muharem Adilović, na kraju je velikom broju posjetilaca promocije preporučio da čitaju sva djela Jusufa El-Karadawija, a posebno ovo, vjerovatno autorovo posljednje napisano monumentalno djelo.

Knjiga se sastoji od 13 poglavlja, u kojima nam autor, doktor Jusuf El-Kardavi, na lijep i jednostavan način kazuje o razumijevanju i primjeni islamskog odgoja u redovima “Muslimanske braće”, posebno navodeći neke od stavova i mišljenja njihovog idejnog vođe i odgajatelja koji je bio poznati islamski učenjak i šehid Hasan El-Bennaa, rahimehullah.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović