Završena prva sezona škole Kur’ana u džematu Ipota

Završena prva sezona škole Kur’ana u džematu Ipota

Završni čas za 13 polaznica halke i 8 djece polaznika sekcije HIFZ1 Škole Kur’ana Ebu Bekr Es-Siddik u džematu Ipota održan je u subotu, 12. juna 2021.godine.

Podsjećanja radi, u novembru prošle godine pokrenute su dvije halke sufare za žene i sekcija hifza za djecu. Žene su uspješno savladale sufaru i nastavile učiti Kur’an. Ovu aktivnost pokrenula je hfz. Ismeta Duraković Karaga.

Uporedo sa halkama i hifzom za djecu pokrenula je i časove škole islama. Početkom aprila mjeseca muallima hfz. Ismeta je morala prekinuti svoj angažman zbog preseljenja u drugi grad, ali se uz podršku MIZ Jajce pobrinula da njeni polaznici ne prekidaju s nastavom.

Polaznici su nastavili redovno dolaziti na časove kod muallime Nisvete Kasum. U mjesecu ramazanu su zbog tada aktuelnih epidemioloških mjera više puta imali online časove, ali ni to nije omelo ove hairli žene i djecu da redovno uče i napreduju. U ove dvije halke uče se dvije hatme uporedo i redovno se čitaju prevodi svake stranice. Djeca su također prisutna i napamet uče kraće sure.

U iščekivanju svečanosti prve hatme svi polaznici koji su jučer bili tužni zbog nastupajućeg odmora će ovu pauzu iskoristiti da vrijedno uče Kur’an i ponavljaju naučene sure.

 

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović