Šehidska spomen-obilježja i šehidski mevludi

Šehidska spomen-obilježja i šehidski mevludi

Sjećanje je prirodni ljudski mehanizam kojim se zadržava i usvaja određena informacija ili događaj iz prošlosti. Sjećanje, odnosno pamćenje važno je za izgradnju ljudskog identiteta.

Sjećanje na žrtve, civilne ili vojne, nastaje iz potrebe zajednice da se važan negativni događaj iz prošlosti zapamti kako bi se u budućnosti spriječilo njegovo ponavljanje. S ciljem očuvanja sjećanja na zločine nad civilima i herojstva šehida u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora, Bošnjaci Medžlisa IZ Jajce su nakon povratka iz muhadžirluka, uporedo s obnovom džamija, gradili i šehidska spomen obilježja. U svakom većem džematu izgrađena su spomen obilježja šehidima i održavaju se, sada već tradicionalni, šehidski mevludi.

Na području Medžlisa IZ Jajce je izgrađeno 21 šehidsko spomen-obilježje, a u toku godine se održi 14 šehidskih mevluda koji su redovno upisani u godišnju vaktiju i kalendar Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Jedno od specifičnih šehidskih spomen obilježja jeste ono u džematu Vlasinje. Naime, u sklopu tog spomen obilježja nalazi se i zarobljeni tenk.

Tenk t34, parkiran na spomen obilježju šehidima u samom centru džemata Vlasinje, simbol je borbe i odbrane od agresora u proteklom ratu (’92.-’95.). Zarobljen i onesposobljen je 1992.godine, nakon što su pripadnici jedinica VRS s područja Mrkonjić Grada tenkovima i ostalim naoružanjem napali selo Vlasinje, koje je pripadalo tada pomenutoj općini.

 

 

Cilj i svrha ovog, već poznatog spomenika, jeste da budući naraštaji znaju istinu ko je agresor, a ko je branio domovinu i njene vrijednosti, a jedan od ciljeva redovnih godišnjih prigodnih programa je da se djeca i mladi nauče poštovanju šehida i gazija koji su svoje živote i zdravlje dali za slobodu nama. Tenk – svjedok rata koji u miru mnogo govori!

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović