Posjeta delagacije MIZ Jajce Muftijstvu banjalučkom i MIZ Banja Luka

Posjeta delagacije MIZ Jajce Muftijstvu banjalučkom i MIZ Banja Luka

Aktivna suradnja Medžlisa Islamske zajednice Jajce i Muftijstva banjalučkog počela je prije godinu dana promocijom aktivnosti osnivanja medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Jajcu, a nastavila se promocijom prve godine rada i aktivnosti zaposlenika i učenika medrese u okviru programa manifestacije “Plivske omahe” u Jajcu

Bratska posjeta i gostovanje Medžlisa Islamske zajednice Jajce u Muftijstvu banjalučkom i Medžlisu islamske zajednice Banja Luka započelo je prijemom kod muftije banjalučkog, magistra Nusret ef. Abdibegovića, gdje su tokom razgovora o važnosti zajedničkih djelovanja i bratimljenja Bošnjaka u svim segmentima života, razmijenjeni i prigodni pokloni.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce, Zehrudin ef. Hadžić održao je hutbu na džuma-namazu u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci na temu “Zajedničko djelovanje i bratimljenje Bošnjaka u svim segmentima djelovanja i života u Bosni i Hercegovini” gdje je posebno naglašena važnost suradnje, međusobnog razumijevanja i pomaganja u dobru i zlu.

U džamiji Gazanferiji su se članovi Savjeta glavnog imama upoznali s bibliotečkom građom i skrivenim bogatstvima biblioteke “Muftija Mehmed ef. Zahirović”, a posjetili su i medresu “Reis Ibrahim ef. Maglajlić.”

Kao posljednji sadržaj posjete Muftijstvu banjalučkom upriličena je izuzetno dobro posjećena promocija izdanja Medžlisa Islamske zajednice Jajce, a koja je održana u haremu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci.

Osim Zehrudina ef. Hadžića o šest knjiga i slikovnici, izdanjima Medžlisa islamske zajednice Jajce, pohvalno su govorili još i magistar Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki i Ajdin ef. Crnkić, imam džemata Novoselija, a promociju je moderirao Admir ef. Blitović.

-Imati zajednicu znači imati širinu, a imati ljude u zajednici znači imati viziju i vodstvo, istakao je muftija u svom izlaganju govoreći o svom šejhu Ramizu Bećiroviću i efendiji Hadžiću kao ljudima koji su u Jajce vratili i održavaju Zajednicu od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović