Jajački vjerski službenici poslali poruke zajedništva

Jajački vjerski službenici poslali poruke zajedništva

Da suživot nije samo aktuelan pojam, i da suživot i toleranciju ne treba vježbati na radionicama već živjeti svaki dan dokazuje život i djelovanje vjernika i njihovih predvodnika s područja općine Jajce i susjednih općina.

Gvardijan franjevačkog samostana “Sv. Luka”, župnici župa Podmilačje i Dobretići, Školske sestre franjevke i paroh jajački koji služi i u Jezeru, Šipovu i Donjem Vakufu bili su gosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Jajce i njegovih suradnika.

U duhu komšijskog posjećivanja, a na početku druženja, razmijenjeni su simbolični pokloni i izražene dobrodošlice. Osnovni cilj ovog sastanka je bio da se iz Jajca u javnost pošalju pozitivne priče suradnje i međureligijskog dijaloga. Nakon analize aktuelnih događanja i općeg stanja na području općine Jajce i susjednih općina, sudionici dvoipolsatnog sastanka i druženja saglasni su da svako u svom polju djelovanja treba i mora dati svoj maksimum u pozivanju na dobro.

Sudionici sastanka smatraju da predstavnici općine na čelu s načelnikom Edinom Hozanom trebaju vjerskim zajednicama pružiti dodatnu podršku kroz povećanja granta, a sve s ciljem poduzimanja zajedničkih aktivnosti svih vjerskih zajednica u smjeru podizanja svijesti o zajedništvu i unapređivanju ljudskih vrijednosti na koje Gospod(ar) naš ukazuje.

Vjerski predvodnici također predlažu izabranicima svih naroda da preuzmu inicijativu i odgovornost po osnovu koje su i dobili povjerenje, da sjednu za jedan stol i dogovore se oko principa koje život dostojan čovjeka znače. Ideološke i interesne različitosti treba ostaviti po strani i u prvi plan staviti potrebe građana i njihovog potomstva.

Gvardijan fra Vinko Marković će nakon sezone odmora biti domaćin narednog sastanka na kojem će ugostiti večerašnje sagovornike, župnike fra Filipa Karadžu i fra Juru Tokalića, Školske sestre franjevke, sestre Ivu i Dubravku, paroha Miladina Samardžića i večerašnjeg domaćina, Zehrudina efendiju Hadžića.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović