Završena manifestacija “Spomen njima po(r)uka nama”

Završena manifestacija “Spomen njima po(r)uka nama”

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija “Spomen njima po(r)uka nama” počela je u utorak, 1. juna 2021.godine zajedničkim klanjanjem akšam namaza i zikrom poslije namaza u džematu Šipovo.

Nakon Šipova, u narednim danima su organizovani sadržaji i u ostalim mjestima područja Medžlisa islamske zajednice Jajce u kojima su se dogodili zločini nad nedužnim stanovništvom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Zikr i dova rahmetli Hazimu Šahmanu, koji je ubijen pa spaljen u svojoj kući u augustu mjesecu 1997.godine, proučeni su poslije akšam namaza u džematu Pšenik u srijedu, 2. juna 2021. godine.

Trećeg dana manifestacije proučena je dova šehidima nakon podne namaza u Cvitoviću, a u džematu Kokići je u petak klanjanja džuma namaz na kojem su prisustvovali predstavnici Medžlisa islamske zajednice Jajce.

Centralnom događaju manifestacije, “Sjećanje na jezerskom mostu” prisustvovao je veliki broj Jezerana i Jajčana i drugih zvanica, a Amor Mašović, dr Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, Edin Hozan, načelnik općine Jajce, Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce i Mirsad Omerinović, predstavnik udruženja “3. juni” su se obratili prisutnima i poslali značajne poruke iz Jezera bosanskohercegovačkoj javnosti.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 6. Juna 2021. godine, održan je centralni šehidski mevlud u džamiji Esme sultanije gdje je prije podne namaza proučen Ja-sin, a svečani program i dova proučeni na šehidskom spomen obilježju.

Svečanom programu su prisustvovali i aktivno učestvovali i predstavnici svih polaznika mekteba MIZ Jajce koji su prethodno učestvovali na mektepskoj olimpijadi održanoj u gradskoj dvorani na Barama.


Na svim sadržajima manifestacije prenesene su poruke važnosti očuvanja tradicije sjećanja na žrtve zločina i obaveze stalnog podsjećanja i uzimanja pouke iz teške prošlosti radi sigurnije budućnosti.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović