Emanet opravdati, zločin ne zaboraviti

Emanet opravdati, zločin ne zaboraviti

Na današnji sastanak s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Jajce i svih izabranih općinskih vijećnika Bošnjaka općina Jajce, Jezero i Šipovo odazvalo se šest od petnaest pozvanih vijećnika iz Jajca i dva izabrana vijećnika iz Jezera.

Vijećnici Mensur Krpo (SBiH), Edina Kurt (SDP), Senada Imamović, Amel Zekan, Ismet Mestrovac, Kemal Vuković, Ena Imamović, Ismet Huskić i Mevzudin Duranović (SDA) nisu prisustvovali sastanku, kako su naveli, zbog ranije preuzetih obaveza, a Fikret Čančar i Salahudin Crnac (SDA), Esma Bešlić i Malik Turanović (NiP), Nazif Kahrić (SDP) Seđad Muhić (SBB), Ševal Ribić (SBiH) i Kenan Omić (SDP) su se odazvali pozivu i sudjelovali u diskusijama.

Glavni povod održanog sastanka, simbolično, na “Dan bijelih traka”, je sjećanje na zločine i žrtve zločina koji su se desili tokom agresije ’92-’95. na prostoru Jajca, Jezera i Šipova. Cilj je bio poslati poruku da smo zajedno svi protiv zločina, i da žrtve zločina i porodice žrtava nisu sami.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, Almir Kunić, je uputio poziv vijećnicima na centralni događaj manifestacije “Spomen njima, po(r)uka nama” koji će se održati na mostu u Jezeru, u subotu, 5. juna 2021.godine.

Drugi cilj sastanka bio je govor o vakufu, bitnosti vakufa i očuvanju vakufa kroz sve institucije koje mogu tome doprinijeti. Glavni imam, Zehrudin ef. Hadžić je također pomenuo neke buduće projekte Medžlisa koji se planiraju uraditi u suradnji s općinama Jajce, Jezero i Šipovo.

Nakon uvodnih riječi glavnog imama i predsjednika Izvršnog odbora MIZ Jajce otvorila se diskusija o aktuelnim temama. Govorilo se o velikom stradanju stanovnika Jezera, današnjoj situaciji u Jajcu, ali i šire.

Između mnogih drugih, spomenula se i tema vršnjačkog nasilja i zloupotrebe medija te su Almir Kunić i Seđad Muhić spomenuli ideju formiranja neformalnog koordinacionog tijela koje bi se češće sastajalo i analiziralo aktuelne teme pomenutih općina.

Prije završetka sastanka svim prisutnim su uručene poklon knjige, a vijećnik Seđad Muhić je glavnom imamu poklonio levhu i dvije zastave, zastavu Bosne i Hercegovine i zastavu s ljiljanima.

Zaključak održanog sastanka je da će Medžlis IZ Jajce sa svim svojim timovima učiniti sve što je do njih za promociju dobra i odvraćanje od zla, te pozivaju da i sve ostale institucije i pojedinci rade sve što je do njih u poslovima koji se očekuju od njih.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović