Bajramska hutba glavnog imama Hadžića: Kur’an budi srce, potiče suzu, daje smiraj

Bajramska hutba glavnog imama Hadžića: Kur’an budi srce, potiče suzu, daje smiraj

BAJRAMSKA HUTBA GLAVNOG IMAMA, ramazan, 1442/2021
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Koji nas je Svojom uputom počastio.
Svjedočimo da je Muhammed Njegov poslanik, naš uzor i naš zagovornik na Sudnjem danu.
Poštovana braćo, u vremenu pojedinačnih i kolektivnih iskušenja, iskušenja naroda, zdravstvenih i socioloških iskušenja, svako od nas treba zaštitu i smiraj.
۞إِذۡ تُصۡعِدُونَ وَلَا تَلۡوُۥنَ عَلَىٰٓ أَحَدٖ وَٱلرَّسُولُ يَدۡعُوكُمۡ فِيٓ أُخۡرَىٰكُمۡ فَأَثَٰبَكُمۡ غَمَّۢا بِغَمّٖ لِّكَيۡلَا تَحۡزَنُواْ عَلَىٰ مَا فَاتَكُمۡ وَلَا مَآ أَصَٰبَكُمۡۗ وَٱللَّهُ خَبِيرُۢ بِمَا تَعۡمَلُونَ
“…..Allah vas je kaznio brigom na brigu; da ne biste tugovali za onim što vam je izmaklo i nije vas zadesilo. – A Allah dobro zna ono što radite.” (Āli-ʿImrān, 153.)
Ponekad žalimo za onim što smo uradili, a ponekad nam bude drago zbog onoga što nismo. Lijek za prvo je pokajanje a utjeha za drugo je prolaznost.
“Velika nagrada ide uz veliku nedaću. Kada Allah, dž.š., zavoli jedan narod, On ga stavi na iskušenje, pa sa onim, ko to sa zadovoljstvom prihvati, bude zadovoljan, a na onoga, ko to prihvati sa ogorčenjem, se rasrdi.” (Tirmizi i Ibn Madže)
Upućivanje dove, učenje Kur’an, slavljenje Gospodara, razmišljanje o Njegovim blagodatima i svijesnost o postojanju Allaha, dž.š., osnova je vjernikova života.
Dova je poput zrna kojeg posijemo, očekujući rodnu kišu, polagajući nadu da nas u životu neće zadesiti “nevrijeme”.
Svako od nas je u stanju da mu se dova prima: ili smo djeca, ili smo roditelji, ili smo putnici, ili smo mazlumi, ili smo jetimi, ili smo vjernici koji mole za vjernike, ili smo postači. Prvi životni savjet jeste da trebamo često Allahu doviti!
Kur’an budi srce, potiče suzu, daje smiraj.
Kur’an je zaštita, Kur’an je putokaz, Kur’an je milost. U svim situacijama, Kur’an je čovjeku derman. Drugi životni savjet jeste da Kur’an trebamo učiti svaki dan, pa makar to bila i jedna stranica.
Spominjanje Allaha/Zikr je milost Allaha prema svojim robovima, pruža im smiraj i utočište, u svakom momentu. Muslimani spominjanjem Allaha traže zaštitu od iskušenja, dušmana i šejtana. Spominjanje Allaha olakšava tugu, odagnava brigu, daje smiraj i ravnotežu na ovome svijetu. Treći životni savjet jeste da se trebamo Allaha često sjećati, zikr Mu činiti.
Razmišljanje je produkt halova naših srca, a promjene halova naših srca vezuju se za ishode naših djela i našeg karaktera. Četvrti životni savjet jeste da trebamo budućnost planirati i o Allahovim znakovima razmišljati.
Peti životni savjet jeste naša nužnost spoznaje da:
1. Allah ima i postoji,
2. Allah sve može,
3. Allahu treba vjerovati,
4. U Allaha se treba pouzdati.
5. Allah neće dati vjerniku ništa, sem uspjeha i spasa, na oba svijeta.
Ponekad nas naše namjere čuvaju od nas samih, zato pazimo na naše nijete u srcima. Samo Allah zna naše namjere!
Molimo Allaha da ukabuli sve naše ibadete: tjelesne, duhovne i imovinske. Naš post i namaza, učenje Kur’ana i zikra, davanje zekata i vitara. Amin!
Allahu moj, Tebi se utječem od brige i tuge, utječem se Tebi od nemoći i lijenosti, i utječem se Tebi od kukavičluka i škrtosti i Tebi se utječem da me dug ne shrva i savladaju ljudi.
Sutra na Dan šehida, u svim džematima prije podne imami će, ako Bog da, sa svojim džematlijama obići mezarja. Također, zajedno sa članovima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Jajca sutra će naši imami posjetiti šehidska mezarja u Zenici, Gornjem Vakufu i dr. mjestima. A onda vas pozivamo, poštujući epidemiološke mjere da sutra u 17:30 h odamo počast svim šehidima Jajca, Bosne i Hercegovine na centralnom šehidskom spomen obilježju kod Esme sultan džamije u Jajcu.
Također, danas kao i svih Bajrama imamo priliku na izlazu iz džamije dati svoj prilog na sergiju koja koristi za održavanje našeg džemata i džamije, a za dobro koje uradimo nikada Allah neće uskratiti nagradu. Amin!
Bajram mubarek olsun!
Zehrudin-ef. Hadžić.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović