Lejla Kasum: Žena muslimanka – ambasadorka islama

Lejla Kasum: Žena muslimanka – ambasadorka islama

Osnovna uloga žene, muslimanke, kroz prizmu “islamskog djelovanja i aktivizma”, jeste jasno obrazloženje njenog identiteta, vrijednosti i stava u savremenom svijetu, a na osnovu principa i sistema tevhida.

Pojavom islama događa se temeljna i višeslojna transformacija kulture i običaja mnogih naroda, u onoj mjeri da se korjenite promjene položaja žene od doba poslanstva i godinama poslije, ne mogu vezati niti porediti ni s jednim drugim periodom.

Sveobuhvatno islamsko buđenje, danas duguje posebnu zahvalnost i ženama, čija su srca i umovi stoljećima investirali svoje napore ka intenciji nastajanja promjena, pokretljivosti i dinamike kod ostalih naroda, u ostalim geografskim područjima. Aksiom djelovanja, evolucije, pokreta, koji je jedan od temelja Zakonodavnog sistema, obavezan je u oživljavanju i očuvanju autentičnog islamskog učenja i ispravnom odgovoru na sve nejasnoće i fitne današnjice.

Žene danas čine polovinu svjetskog stanovništva, a izvršavaju gotovo dvije trećine poslova u svijetu. Ovakav podatak jeste temeljni argument u tezi značaja uloge žena u društvenim procesima. Temeljna uloga žene jeste uloga majke, koja ne smije se dovoditi u pitanje niti u jednom pogledu. Žene su te koje su “temelji” naših budućih generacija, odgajajući zdrave i savjesne članove Zajednice. I pored toga, žena ima snagu i kapacitet da kvalitetno doprinese razvoju našeg društva, naših država, svojim aktivizmom u svakoj društvenoj i političkoj sferi, na najvišoj razini.

Žena, muslimanka ima svoje mjesto, svoj položaj, stupanj, koji nije ništa niži od stupnja koji je predviđen muškarcu. Kao takva, ona ima svoj ugled, svoju čast, pravo da bude ravnopravan član zajednice u kojoj opstaje, pravo da usavršava svoja znanja u različitim oblastima, unutar okvira koji su u skladu s islamom. Sa ispravnim stavom i razmišljanjem, žena, muslimanka sposobna je za realizaciju mnogobrojnih aktivnosti, zadataka, programa, u čijem je središtu religioznost, popraćena plemenitošću i dostojanstvom.

Njena dužnost, ali i emanet, jeste činjenje neučinjenog na različitim društvenim poljima i sferama, razvijajući na taj način cjelokupan Ummet i njegov ugled. Analizirajući na globalnom nivou, današnji savremeni svijet lišen je duhovnosti i humanističkih vrijednosti.

Žena, muslimanka, kao ambasadorka islama, glavni nosioc je temeljnih vrijednosnih principa: plemenitosti, časti, nezavisnosti i slobode, istinitosti, a prije svega principa vjerovanja u Boga. Nužno je da današnja muslimanka, bude bazirana na uspostavljanje promjena i širenje vrijednosti i da bude novi kamen temeljac humanističko-islamske civilizacije, manifestujući kroz svoju ličnost ispravnog uzora generacijama.

Sve dok žena, muslimanka, ne bude vjerovala u vlastite sposobnosti i potencijale i dok se u njoj ne učvrsti samopouzdanje koje počiva na vjerovanju i djelovanju, nikada neće moći imati aktivnu poziciju na društveno-političkoj sceni kao jednog nezavisnog, aktivnog, a ne pasivnog, društvenog elementa, koja je pored društvenih napora čuvar svoga ljudskoga identiteta, ambasador islama.

 

 

(MIZ Jajce/Lejla Kasum)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović