Jajce: Mektebska mukabela kao dragulj ramazanske tradicije

Jajce: Mektebska mukabela kao dragulj ramazanske tradicije

Učiti mukabelu u svojoj džamiji, u svome džematu je posebna čast za svakog džematliju i džematlijku. Još kada tu ramazansku tradiciju, taj ramazanski ibadet uče naši najmlađi, e onda je to čast i ponos ne samo djece, već i njihovih roditelja, deda, nana, uže i šire familije, pa i čitavog džemata.

Ove godine mektebska mukabela na području Medžlisa Jajce uči se u džamijama na Donjem Bešpelju i Vlasinju.

Mekteb Donji Bešpelj ima 27 upisanih polaznika mektebske nastave, a njih 12 uči u Kur’ani-Kerimu. Velika većina njih svaki dan, poslije ikindije namaza, učestvuje u učenju mukabele.

-Ramazan je idealna prilika da se što više družimo s Kur’anom. Učestvovanje u učenju mukabele kod djece razvija ljubav prema učenju Kur’ana, i razvija naviku redovnog učenja i druženja s Kur’anom, kaže Abdurahman ef. Mujak, imam džemata Bešpelj.

Mekteb u džematu Vlasinje pohađa 39 upisanih mekteblija.

-Od 39 upisanih učenika, njih 27 uspješno uči u Kur’anu Časnom. Nastupanjem mubarek mjeseca ramazana svi oni dolaze na dnevne namaze, a poslije ikindije ostaju da uče mukabelu, njih 25 redovno, kaže Ilhan ef. Šabić, imam džemata Vlasinje.

Valja istači da su mekteblije iz svih džemata Medžlisa Jajce proučile hatmu, i da je danas na džuma-namazu proučena hatmenska dova za zdravlje, vjeru i snagu svih roditelja u našim džematima.

Kaže Poslanik a.s.:“ Najljepše što roditelj može ostaviti u nasljedstvo svome djetetu jeste lijep odgoj.“

A može li se steći ljepši odgoj od kur’anskog odgoja!?

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović