Jajce: Ženska mukabela poseban dio ramazanske tradicije

Jajce: Ženska mukabela poseban dio ramazanske tradicije

Mukabela je učenje po dvadeset stranica Kur’ana svakog dana u toku mjeseca ramazana. Mukabelu uče hafizi, imami i svi oni koji znaju pravilno učiti i zgovarati Allahovu knjigu. Mukabelu uče i žene, a organizuju se i posebne, ženske mukabele.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce ove godine se uče četiri ženske mukabele i to u džematima: Divičani, Kasumi, Bučići, Lendići i Grad, a zbog stanja pandemije, mukabelama ove godine prisustvuju samo osobe koje uče mukabelu, bez onih koji prate učenje slušajući.

Ženske mukabele u navedenim džematima su kontinuirane i već tradicionalne. Muallime Mejrema Agić i Nisveta Kasum u Divičanima i Kasumima sa svojim džematlijkama ove godine uče desetu po redu mukabelu. U džematu Bučići tradiciju učenja mukabele je prije osam godina započela muallima Fatima Hodžić, a do dolaska novog stalnog imama, Keško Amara u džemat, održale same džematlijke.

U džematu Grad posljednjih pet godina mukabelu vode muallime Amela Hadžić i Sabina Hajrić Duranović. Najmlađa, ali ništa manje značajna od nabrojanih grupa, je ramazanska mukabela u džematu Lendići koju muallima Aldina Mukić sa svojim džematlijkama uči drugu godinu za redom.

Nabrojane ženske ramazanske mukabele podjednako uče džematlijke svih dobnih skupina, od 9 do 73 godine starosti, i svih stepena znanja, od onih koje su tek počele učiti Kur’an do onih koje više decenija uče Kur’an časni. Ova raznolikost i dostupnost mukabelama daje dodatnu dimenziju ljepote i posebnost je ove vrste ramazanskog ibadeta.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović