U Šipovu upriličena podjela paketića za najmlađe džematlije

U Šipovu upriličena podjela paketića za najmlađe džematlije

U povodu obilježavanja Lejletul-Bedra danas je u Šipovu upriličena podjela paketića za najmlađe džematlije.

Inicijatori ove akcije i sama donatorica bila je Sanela Jusić Ganić sa svojom djecom Senedinom i Adnom.

-Molimo Allaha dž.š. da ih posebno nagradi najboljom nagradom u ovom mubarek mjesecu ramazanu. Oni koji zbog kiše ili nekog drugog razloga nisu uspjeli doći na današnju podjelu paketića to mogu učiniti kad god požele, naveo je Ahmed ef. Hadžić, imam džemata Šipovo.

Dan povratničkih džemata

Lejletul-Bedr nastupa u akšam, 28. aprila 2021. godine. Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje”.

O toj pobjedi se u Kur’anu kaže: „Koliko je maloljudnih skupina koje su, voljom Božijom, ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive.“

Bitka na Bedru je, podsjećaju u saopćenju, inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. noć ramazana proglasila je Danom povratničkih džemata kao i onih u dijaspori.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović