Šipovačka džamija u novom ruhu

Šipovačka džamija u novom ruhu

Prelijepa džamija u Šipovu svečano je otvorena 2005.godine, kao vakuf Asima Hamidovića i džematlija Šipova, i predstavlja simbol povratka Bošnjaka na prostor Šipova.

Nakon skoro 16 godina od svečanog otvorenja ukazala se potreba za određenim renoviranjem unutar same džamije, te je početkom tekuće godine pokrenuta akcija njenog uređenja. Vrijedi istači da su se akciji odazvale skoro sve džematlije, kako oni u Bosni, tako i oni iz bosanske dijaspore.

Džamija je kompletna okrečena, zamijenjena je rasvjeta unutar džamije novom, led rasvjetom. Renovirana je abdesthana, prefarbana drvena stolarija, prefarbani minber i mihrab. Zamijenjeni su kandilji na kompletnoj munari. I kao kruna svega, u ovom mubarek mjesecu ramazanu, prostrti su novi prelijepi tepisi.

-Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji, a bilo ih je preko 160. Zahvaljujem im se što smo svi zajedno ukrasili ovu našu šipovačku ljepoticu, što smo našim džematlijama uljepšali boravak i činjenje ibadeta u njoj, rekao je Ćamil Ribić, predsjednik odbora za renoviranje džamije.

Pored ove centralne džamije, na području Šipova su izgrađene još tri džamije; u Volarima, Bešnjevu i Pljevi.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović