Glavni imam Hadžić boravio ramazanskoj posjeti u Pljevi

Glavni imam Hadžić boravio ramazanskoj posjeti u Pljevi

U ovo vrijeme pandemije korona virusa mnogi ramazanski džemati ostali su uskračeni za ramazanske ibadete zbog nemogućnosti angažovanja teravih-imama.

U džematu Pljeva, koji je udaljen od svega, s dvadesetak porodica i četvero djece skoro pa pust, nisu željeli da ne osjete posebnu slast i čar ramazanskih ibadeta i blagodati, pa su uputili zahtjev Medžlisu IZ Jajce da za ramazan ibadete im predvodi Redžić Samir, jedan od njih, od stanovnika Pljeve.

Medžlis IZ-e Jajce izišao im je u susret i izdao rješenje Redžić Samiru, kako bi džematlije ovog najudaljenijeg džemata Medžlisa Jajce, u zajedničkim ibadetima u džamiji, pronašle utjehu i snagu da ostanu i opstanu na svome topraku, u svojoj vjeri.

-Medžlis IZ Jajce povratnicima u entitet RS BiH pruža stalnu, i duhovnu i moralnu i materijalnu podršku. Tako treba i tako mora biti. I ova posjeta na teravi-namazu džematu Pljeva je jedan vid podrške njima, da znaju da nisu sami i da imaju Medžlis, kao instituciju, uvijek na raspolaganju za sve njihove potrebe. Jer ovi ljudi su simbol ljubavi prema rodnoj grudi i oni to zaslužuju, kazao je glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić koji je boravio u službenoj posjeti džematu Pljeva sa Ahmed ef Hadžićem, imamom u džematu Šipovo.

Džamija u Pljevi nalazi se svega dva kilometra udaljenosti od izvora rijeke Plive. Od povratka iz muhadžirluka džematlije ovog naselja opštine Šipovo mubarek ramazan su dočekivali, provodili i ispraćali u kući Hime-hanume Kadić, a od 2013. godine u prelijepo uređenoj džamiji.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović