Jezero i Šipovo: Uskraćeni za zajedničke iftare, dozvoljeni teravih-namazi

Jezero i Šipovo: Uskraćeni za zajedničke iftare, dozvoljeni teravih-namazi

Dok su na području Federacije BiH vjernici uskraćeni za obavljanje teravih namaza u svojim džamijama zbog policijskog sata, na području RS BiH takvih problema nemaju.

Medžlis IZ-e Jajce teritorijalno obuhvata entitet Federaciju i RS, pa se tako u jednom njegovom dijelu teravija ne obavlja, a u drugom dijelu muslimani uživaju u skoro svim blagodatima i čarima ramazana. Kažemo skoro svim blagodatima, jer smo svi uskraćeni za zajedničke iftare, iftare s našim najmilijim, rodbinom, prijateljima i komšijama.

-U Šipovu se teravih-namaz obavlja u sve četiri naše džamije, u centralnoj džamiji ovdje u Šipovu, zatim u Volarima, Bešnjevu i Pljevi. U Volarima ibadete predvodi Sadik ef. Đulabić, u Bešnjevu Mirza ef Ridžić, a u Pljevi Samir Redžić. Svi zajedno trudimo se u ovom vremenu pandemije da našim džematlijama, kojih nažalost nema mnogo, budemo na usluzi, da im budemo podrška. Jer našim ljudima u ovom dijelu BiH je to najpotrebnije, kaže Ahmed ef Hadžić, imam centralne džamije u Šipovu.

Kako navodi Ahmed ef, sve propisane mjere i instrukcije od nadležnih organa i Islamske Zajednice se poštuju i provode u djelu.

-Nema ništa ljepše od ramazana u Bosni. Zahvaljujem se Medžlisu Jajce na čelu s glavnim imamom Zehrudin ef. Hadžićem što su mi omogućili da ovaj ramazan provedem kao imam na području Šipova, u Volarima, među svojim prijateljima i džematlijama. Da nam Allah ukabuli post i podari nam bereket i milost u našim životima, poručuje Sadik ef. Đulabić, ovogodišnji teravih imam u Volarima.

I u džematu Jezero obavljaju sve ramazanske aktivnosti, uključujući i teravih namaz.

-U Jezeru se svi ramazanski ibadeti obavljaju u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru. Zbog pandemije smo uskraćeni za neke ramazanske aktivnosti i programe, ali da nam Allah dž.š. podari zdravlja i otkloni od nas ovu pošast, a bit će prilike, ako Bog da, i za svečanosti i iftare i sve druge što krasi ovaj mubarek mjesec, kaže Semin ef. Česo, imam Sultan Bajazidove džamije u Jezeru.

Mladi džemata Jezero odlučili su ovaj ramazan pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za veliki bajramski vatromet i da barem tako unesu radost u srca naših ljudi u Jezeru.

-Medžlis IZ Jajce sastoji se iz tri općine, jedne u Federaciji BiH,općina Jajce, i dvije u RS BiH, općine Jezero i Šipovo. Svakog ramazana, 17. noć, obilježava se Ramazanska noć Bošnjaka RS, kao podrška našim ljudima koji su se vratili na svoja ognjišta u entitetu RS BiH, poručuju iz Medžlisa Jajce.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović