Ramazanske aktivnosti na području MIZ Jajce

Ramazanske aktivnosti na području MIZ Jajce

Sve pripreme za ovogodišnji mjesec posta, mubarek ramazan, izvršene su na vrijeme. Džamije su očišćene i posebno ukrašene, određene su softe/studenti u džematima koji nisu stalni, pripremljene vaktije i posebne instrukcije zbog pandemije virusa korona.

Ove godine ramazanski ibadeti odvijat će se na 34 mjesta na području našeg Medžlisa, koje će predvoditi 46 aktera. Sve aktivnosti smo uskladili s mjerama nadležnih institucija i instrukcijama Reisu-l-uleme, kažu iz Medžlisa Jajce.

Iako su sve aktivnosti ograničene mjerama nadležnih institucija Medžlis Jajce je pripremio mnoge aktivnosti za ovaj ramazan:

– u svim džamijama učit će se mukabele;

– pripremljena su posebna online predavanja;

– organizovanje online mektebske nastave;

– posebne ramazanske radio emisije na Radiju Jajce;

– posebne džumanske hutbe u ramazanu;

– svakodnevne poruke na društvenim mrežama;

– posebna predavanja za mlade i žene;

– obilazak povratnika, bolesnika, socijalno ugroženih osoba i porodica šehida;

– podjela ramazanskih paketa socijalno ugroženim osobama;

-Na području džemata Grad Medžlisa Jajce, pored redovne mukabele, bit će organizovana omladinska mukabela u Šamića džamiji u 17 sati, kao i ženska mukabela u Hadadan džamiji u 12 sati, kaže Ramiz ef Kahrić, imam džamije Esme sultanije.

Pored džemata Grad ženska mukabela će biti organizovana i u džematima Bučići, Divičani, Lendići i Kasumima. Mektebske mukabele će biti organizovane u džematima Donji Bešpelj te Vlasinju.

-Vjerske aktivnosti u džamijama su trenutno ograničene na dnevne ibadete, osim na području Jezera i Šipova, jer tamo nema ograničenog kretanja. Nadamo se da će biti ukinut ili pomjeren policijski sat na nivou Federacije BiH kako bi sve naše džematlije mogle u džamiji obavljati i teravih-namaz, koji je jedan od obilježja ramazana. Pozivamo džematlije da što više uče Kur’an i upućuju dove, da poštuju sve propisane mjere zaštite, da se ponašaju odgovorno, što i jeste ovogodišnja poruka Medžlisa IZ Jajce, RAMAZAN – MJESEC ODGOVORNOSTI I ODLUKE. Molimo Boga za svaki hair i bereket u ovom mjesecu, poručuju iz Medžlisa Jajce.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović