Održan sastanak imama i seminar ‘Kultura ishrane u islamu’

Održan sastanak imama i seminar ‘Kultura ishrane u islamu’

Danas je održan je redovni sastanak imama Medžlisa IZ Jajce na čelu s glavnim imamom prof. Zehrudinom ef. Hadžićem, a nakon toga upriličen i seminar na temu “Kultura ishrane u islamu”.

Na samom početku proučeni su odlomci iz Kur’ana, a dr. Mirsad Arnautalić je kroz prezentaciju, kur’anske ajete i hadise podsjetio prisutne šta predstavlja kultura ishrane u islamu. Hrana je u Kur’anu spomenuta na 90 mjesta, kroz 13 kur’anskih sura, čime nam se ukazuje na značaj halal stjecanja imetka koji koristimo za prehranjivanje nas i naših porodica.

Ovom prilikom je dr. Arnautalić posebno naglasio obavezu klanja životinja po islamskim propisima, te korištenjem naučnih dokaza objasnio razliku između mesa životinje koja je zaklana po šerijatskim propisima i mesa životinje koja to nije.

Na vrlo zanimljiv način je objasnio i na koji način bismo trebali unositi namirnice u naš organizam, te je ovom prilikom predstavio i piramidu ishrane sastavljenu na osnovu kur’anskih ajeta i hadisa. Važno je istači da se preporuke ljudima objavljene kroz Objavu prije više od 1400. godina poklapaju s današnjim znanstvenim dokazima i preporukama nutricionista po pitanju ishrane čovjeka.

Nakon završenog seminara održani su sastanci s imamima i svim akterima ramazana 2021. godine. Imami, muallimi i muallime, softe, vjeroučitelji te drugi učesnici ramazanskih aktivnosti su upoznati s planom i programom organiziranja ibadetskih aktivnosti na području Medžlisa IZ Jajce.

-Koristimo ovu priliku da se zahvalimo dr. Mirsadu Arnautliću koji je Medžlisu i imamima poklonio primjerke knjiga koje je izdao, poručili su IZ MIZ Jajce.

 

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović