Završena manifestacija “Žena, zajednica i porodica”

Završena manifestacija “Žena, zajednica i porodica”

Manifestacija “Žena, porodica i zajednica” već treću godinu se realizuje u na prostorima muftijstva travničkog i ima za cilj promociju aktivizam žene Bošnjakinje u zajednici, porodičnih i tradicijskih vrijednosti u okvirima islamske zajednice.

Ovogodišnja manifestacija realizovana je u medžlisima Bugojno, Jajce i Travnik, a pod pokroviteljstvom muftijstva travničkog. Doc. dr Zehra Alispahić je u medžlisu Bugojno 24.augusta održala predavanje Žene – nositeljice pozitivnih promjena u društvu.

Centralni dio manifestacije je porodični dan u medžlisu Jajce, pod nazivom Dan Esme sultanije kojeg organizuje Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”. Ovogodišnji Dan Esme sultanije, 25.augusta, obilježila je premijera predstave “Esma sultanija” koju su profesionalno izveli mladi glumci amateri.

Predstava je svojevrstan historijski čas, priča o ljubavi, bolesti, hajratima, vakufima, Jajcu, Bosni i u svemu tome, Esmi sultaniji. Osim predstave, u Jajcu su priređeni kratak program u džamiji Esme sultanije, radionice za djecu, ručak za goste i prigodan kulturno-zabavni program. Kruna manifestacije, dodjela plaketa i priznanja istaknutim ženama, aktivisticama, održana je 31.augusta u Travniku.

Plaketa Esma sultanija, za izuzetan doprinos promociji vjerskih i tradicijskih vrijednosti dodijeljena je dr. Safiji Malkić, šefici Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Plaketa Princeza Dževhera za izuzetan doprinos angažmanu žene Bošnjakinje u društvu, dodijeljena je dr. Fatimi Čurić – Ljevaković, šefici porođajnog odjela Kantonalne bolnice Travnik i sabornici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U svom završnom obraćanju muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović je naglasio da se manifestacija “Žena, porodica i zajednica” već treću godinu uspješno realizuje, raste i napreduje, ali i sve više dokazuje opravdanost svoga postojanja.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović