Promocija knjige ‘Roman o Ajvazu’ u Jajcu

Promocija knjige ‘Roman o Ajvazu’ u Jajcu

U Domu kulture Jajce, četvrtim programskim sadržajem 509. Dana Ajvatovice u Jajcu Vvečras je predstavljena je knjiga “Roman o Ajvazu.”

Promocija knjige privukla je veliki broj prisutnih. Promotori na večerašnjoj promociji bilo je autor knjige Mirsad Sinananović, Sakib Began, Dženan Hasić te Salem Šehović.

Moderator promocije bio je. Mevzudin Duranov

U ovom je romanu, slijedom historiografskih dokumenata i neposredne romanesknostvaralačke imaginacije osvijetljeno vrijeme jednoga živog hodočasničkog predanja vezanog za Akhisar, Bijeli Grad, za Prusac.

Za ovu povjesnu ličnost, čije će dobro djelo nadživjeti i najglasovitije pohoditelje tamnog bosanskog vilajeta vezuje se za najveće, najstarije i najomiljenije dovište muslimana u Evropi, Ajvatovicu, gdje je po narodnoj predaji u planini Šuljaga klanjao četrdeset Sabah – namaza zaredom kako bi dovom “izmolio” Svevišnjeg da se raspoluči monumentalna stijena i potekne voda u Akhisar – Biograd – Bijeli grad.

Postoje dvije verzije narodne predaje kako se to dogodilo. Po jednoj četrdeset Sabah – namaza Ajvaz Dedo je usnio kako su se potukla dva ovna, jedan bijelog a drugi crnog runa, a od praska rogova i sudara ovnovskih glava stijena se raspolučila na dva dijela. Po drugoj verziji, posebno bliska srcima vjernika, u iskrenoj molitvi, u zikru, u ašku, četrdeseti Sabah-namaz u jednom treptaju očiju derviš je ispred sebe ugledao raspolučenu stijenu koja se bila ispriječila ispred izvora “dobre vode”.

Samo mehka duša potpuno odana Stvoritelju, koja nije molila za sebe već za spas drugih, mogla je u zikru izmoliti da dova razbije kamen. Pukla je stijena a potekla voda koja je u to doba značila spas za narod u Uskopljanskoj dolini koja je umirala od suše, žeđi, gladi i kuge”.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović