Priznanje Hadžiću za podršku bošnjačkim povratnicima u Šipovu

Priznanje Hadžiću za podršku bošnjačkim povratnicima u Šipovu

Imam džemata Šipovo Ahmed ef Hadžić u ime džematskog odbora te potpredsjednik Skupštine opštine Šipovo Almedin Mešić u ime Bošnjaka Šipova uručili su zahvalnice glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Jajce prof. Zehrudinu ef. Hažić za podršku povratnicima u ovaj grad u svakome segmentu.

Na području opštine Šipovo danas živi nešto više od 300 Bošnjaka, dok je prije rata 2.965 u 11 mjesnih zajednica. Uglavnom su nezaposleni i preživljavaju od poljoprivrede. Mladih skoro pa da i nema.

-Što se tiče nas Bošnjaka ovdje u Šipovu, glavni imam Hadžić jedina nam je veza i čovjek kome se obraćamo za svaku potrebu. Iako je naš džemat u sastavu jajačkog Medžlisa pa je i njegova obaveza da brine o našem džematu. Kao mjesni imam, za ova četiri mjeseca koliko sam na dužnosti u ovom gradu, više puta sam zvao glavnog imama i Medžlis zbog različitih problema i potreba nego za 8 godina u prijašnjem džematu Vlasinje, kazuje nam Ahmed ef. Hadžić.

Predstavnici Bošnjaka u institucijama RS zaboravili su povratnike Šipova, a u zadnjih 10 godina nije zabilježena niti jedna zvanična posjeta. Problema je mnogo, ali rješenja nema na vidiku. Jedinu vezu s FBiH imaju preko MIZ Jajce.

-Zbog svega toga ovom prilikom u ime džemata i svoje lično ime želim se zahvaliti glavnom imamu, a naša zahvalnica je jedan samo mali znak pažnje za sve ono što on ulaže i trudi se za nas sviju na ovim prostorima, zaključio je šipovački imam Hadžić.

Džematu Šipovo pripadaju Volari, Duljci, Vražić-Hrastik, Vražić-kula, Sarići, Mujdžići, Maćila i Pliva. Džemat Šipovo udaljen je 21 km od Jajca i nalazi se uz put Jajce – Kupres i Jajce – Glamoč.

Džemat broji 256 domaćinstava te ima tri džamije, jednu u gradu Šipovu, Volarima i Pljevi.

U džematu Šipovo prva je džamija sagrađena 1707. godine. Tokom agresije džamija je porušena, ali je ponovo sagrađena 2005. godine. U Volarima je džamija sagrađena 2006. godine ,dok je u Pljevi 2015. godine.

Dosadašnji su imami u džematu Šipovo bili: Mustafa ef. Imamović, Smail ef. Mehdić, Muharem ef. Atić, Sakib ef. Mustafica, Husein ef. Pipić, Fuad ef. Karaga, Muharem ef. Poturović, Džemal ef. Balta, Adem ef. Kršić i Sadik ef. Đulabić.

Džemat Šipovo raspolaže značajnom vakufskom imovinom. U džamiji u džematu Šipovo klanjaju se svi dnevni namazi i džuma-namaz. Mektepska nastava održava se dva puta u sedmici.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović