U Jajcu obilježen Dan šehida

U Jajcu obilježen Dan šehida

Prema službenom kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan ramazanskog bajrama je Dan šehida.

Pojam šehid jezički znači onaj koji je prisutan, onaj koji je svjedok, onaj koji je žrtva. Prema Odluci Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini šehid je musliman-Bošnjak koji je poginuo braneći državu Bosnu i Hercegovinu.

-Šehid je onaj koji je svojim životom svjedok žrtve. Da bi šehidi bili prisutniji u našim životima, radi pouke i poruke nama i počasti prema njima mi smo, uz Allahovu pomoć, i pomoć pojedinaca i institucija: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Jajce, općine Jajce i drugih: napisali dvije knjige: “Vječna pouka-monografija šehida i poginulih boraca Jajca” i “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova”, zatim izgradili šehidska spomen obilježja, Centralno šehidsko spomen-obilježje, organizujemo 15 šehidskih mevluda, manifestaciju “Spomen njima, po(r)uka nama”- rekao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Jajački Medžlis organizira niz manifestacija najboljim sinovima Bosne iHercegovine.

-Sve ovo što radimo nije potrebno njima, nego nama. Da nam budu zagovornici na Sudnjemu danu. Centralno šehidsko spomen-obilježje nema svoju svrhu ako ne budemo dolazili i učili fatihu, da Bog primi njihov šehadet. Na ovaj Dan nema posebnih poziva i pozivnica, svi trebaju doći jer je to Dan šehida, istakao je Hadžić.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović