Jajce: Bajram-namaz biće klanjan u 5 sati i 47 minuta

Jajce: Bajram-namaz biće klanjan u 5 sati i 47 minuta

Danas je zadnji dan posta u svetom mjesecu Ramazanu, a sutra je obilježavanje jednog od dva najveća muslimanskih praznika – Ramazanskog bajrama.

Tokom 29 dana ramazana muslimani morali su se uzdržavati od hrane, pića i ostalih tjelesnih potreba, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševval i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva blagdana u Islamu, Ramazanski bajram. Njim se obilježava kraj posta.

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak 4. juna 2019. godine.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata općine Jezero, Šipovo i naravno Jajce klanja se na 26 mjesta, a u samom gradu na pet i to u Esmi sultaniji, Hadadan, Sinan-begovoj Ibrahim-begovoj te džamiji na Volijaku.

Centralna bajramska manifestacija biti održana u džamiji Esme sultanije, gdje će bajram-namaz predvoditi Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Sabah namaz klanjat će se u  4 sata i 40 minuta, a bajram-namaz je u 5 sati i 47 minuta.

Bajramski prijem

U povodu Ramazanskog bajrama, načelnik općine Jajce Edin Hozan u saradanji s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudinom ef. Hadžićem priređuje bajramski prijem koji će se održati sutra, 14. juna 2019. godine u salonu Doma kulture Jajce s početkom u 8 sati.

Biće to prilika da se u krugu prijatelja i saradnika podijeli bajramska radost i uputi bajramska čestitka, a pozivaju se svi građani da svojim prisustvom uveličaju ovaj prijem.

Dan šehida

Prvi dan bajrama je običaj da se provede u krugu porodice, drugi dan se obilaze mezarja kada je Dan šehida, a treći dan je predviđen za druženje s prijateljima ili jednostavno za odmor. Običaj je da se pred Bajram daju vitre i zekat siromašnim osobama, kako bi i one te praznike provele u zadovoljstvu i sreći.

Nažalost, u našem društvu danas je mnogo onih kojima je pomoć svakodnevno potrebna jer se nalaze u nezavidnoj situaciji i na rubu su siromaštva.

Za ramazanski bajram, Poslanik je rekao da je dan dijeljenja nagrada, pa je zbog toga radost, sreća i veselje postača na ovaj praznik vidljivo na njihovim licima, ta radost se ne može sakriti i postači odišu fizičkim i duhovnim zadovoljstvom.

Prvi dan bajrama se uglavnom provodi u krugu porodice koja se okuplja na ovaj blagdan. Tom prilikom se razmjenjuju čestitke, blagoslovi i bajramluci, a narednih dana se obilazi rodbina, komšije i prijatelji što bajramu daje posebnu dimenziju jer živimo u vremenu kada su odnosi među komšijama i rodbinom narušeni.

Bajramska radost nije samo radost pojedinca jer radost nije potpuna ako je čovjek nema s kime podijeliti, stoga se ta radost prenosi u porodicu, potom prelazi kućne avlije i širi se na mahale, gradove i državu. Većina islamskih autoriteta smatra dozvoljenim igru i svirku u danima bajrama i prilikom svadbe.

Obući na bajram svečano odijelo i manifestirati svoju radost riječima i djelom, spada u simbole vjere i manifestiranje pripadnosti svojoj zajednici.

Drugog dana Ramazanskog bajrama svake godine tradicionalno se obilježava Dan šehida kada se posebno podsjeća na doprinos koji su šehidi i poginuli borci dali u odbrani BiH.

Hatma dova i polganje cvijeća na Centralno-šehidskom spomen obilježju šehidima i poginulih boracima Jajca u 17.30 sati.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović