I pored tolikih opstrukcija Volijak postao mjesto okupljanja mladih (FOTO)

I pored tolikih opstrukcija Volijak postao mjesto okupljanja mladih (FOTO)

Osim što je igraonica “Emina” uveliko opravdala svoje postojanje što dokazuje broj upisanih mališana, zadovoljni roditelji i stručno osoblje, džamija na Volijaku je postala stjecište aktivnosti mladih.

U srijedu navečer u džamiji na Volijaku upriličena je radionica, iftar, predavanje, kviz, dodjela poklona i teravija za mlade iz svih džemata Medžlisa Jajce. Njih 140 imalo je priliku biti zajedno i razgovarati o aktualnim ramazanskim temama: “Brak, porodica i opstanak”, borba protiv kocke i klađenja, kako biti koristan zajednici, itd.

Alma Kubura je održala radionicu prije iftara, dok su se poslije obratili predsjednik Asocijacije mladih prof. Sabahudin Makić, izaslanik načelnika Denis Hadžić te  glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić.

-Vi treba da postavite nove standarde, vi treba da budete standard, na zdravim osnovama. Treba da učite Kur’an, da učite jezike, da studirate, između ostalih, i humanističke nauke, da znate kako biti dobar čovjek, da studirate ljudsku misao, da se borite za svoja prava. Treba da zahtijevate, da tražite svoju šansu, svoj prostor. Da preuzmete inicijativu. Nemojte da vam vise govore kako da se ponašate, šta da radite, kako da hodate – kazao je glavi imam Hadžić.

-Inicirajte pozitivne stvari, provocirajte ustaljene oblike, pristupe. Budite promjena! Nemojte biti šmokije. Budite odvažni, hrabri, smjeli. Rizikujete zbog sebe. Niko nema veće pravo od vas na budućnost jer vi ste naša budućnost. Sve to radite na zdravoj osnovi, s jasnom vizijom, s velikom namjerom. Stvoreni ste za velike stvari. Bog dragi kaže: “Reci: ‘Ovo je moj put, pozivam Allahu otvorenih pogleda, s jasnim ciljem’”! Uprkos otvorenim opstrukcijama mi ćemo i dalje nastaviti raditi, uz Božiju pomoć – istakao je on.

U poruci onima koji osporavaju projekte Medžlisa glavni imam je kazao:

-Dobro bi bilo da prestanete raditi opstrukcije. Da svako radi svoj posao. Da se okrenemo prema budućnosti. Da nam date naša prava. Jer ako to ne uradite, uzet ćemo ih, uz Allahovu pomoć, doći ćemo po njih. Vrijeme brzo prolazi, nove snage dolaze. Ne možete zaustaviti dobre projekte, možete usporiti, ali ne i zaustaviti. Nemate pravo, narod to vidi. Mladi imaju pravo na šansu. Kako neko u isto vrijeme može predstavljati narod, a osporavati pozitivne, korisne i potrebne stvari!?

Na ovom sastanku i druženju prisustvovao je i predsjednik Medžlisa Almir Kunić.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović