Održana promocija knjige Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo

Održana promocija knjige Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo

Večeras je u Kulturnom Centru Altindag-Visoko upriličena promocija knjige “Stotinu i jedno prisjecanje, tradicija Bosnjaka na podrucju opcina Jajce, Jezero i Sipovo”.

Promotori su bili: Zehrudin-ef. Hadzic, glavni imam MIZ Jajce, Mubera Pulo, viši kustos u Zavičajnom muzeju Visoko i. dr. Nermin Šušić, prof. bosanskog jezika.

U knjizi je predstavljena izvorna dokumentarna gradja prikupljena od kazivaca na terenu koji na originalan nacin iznose svoja vlastita iskustva i sjecanja iz dalje i blize proslosti, uporedjujuci procese i komponente zivota koji su zivjeli nekad i sad.

Prezentirani etnoloski zapisi mogu se podijeliti po sadrzaju na teme iz domena materijalne, socijalne i duhovne kulture.

Gradja je prikupljena metodom ispitivanja i biljezenja informacija neposrednim susretom i interakcijom izmedju ispitanika – dzematlija iz 18 dzemata na podrucju Jajca, Jezera i Sipova i ispitivaoca – imama koji rade u tim dzematima.

Obzirom na nedostatak etnografske gradje i istrazivanja kod nas, knjiga predstavlja veoma vrijedan studijski materijal od velikog znacaja za istrazivace i naucne radnike iz domena etnologije

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović