Jajački Medžlis aktivno sudjeluje u afirmaciji romske populacije (FOTO)

Jajački Medžlis aktivno sudjeluje u afirmaciji romske populacije (FOTO)

Delegacija Medžlisa Islamske zajednice Jajce, glavni imam Zehrudin ef. Hadžić, predsjednik Almir Kunić te sekretar Jusuf Duranović prisustvovali su obilježavanju Svjetskog dana Roma u osnovnoj školi “Jajce” u Kruščici, u Područnoj školi u Kuprešanima.
Tom prilikom uručili su slatkiše za 80-tak mališana romske populacije, zatim Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Ured za društvenu brigu uručio je pet jednokratni novčanih pomoći za pet porodica.

Na Okruglom stolu koji je priredila Osnovna škola obratio se glavni imam koji je istakao:

-Medžlis Islamske zajednice Jajce je otvorena institucija i sarađuje sa svim nevladinim i vladinim organizacijama i institucijama. Kada je u pitanju romska populacija njima se može pomoći na dva načina. Prvi je kratkoročni a to je pomoći im u preživljavanju.
A drugi način je dugoročni, pomoći im da pomognu sami sebi, a to je permanentno obrazovanje i odgoj.

Medžlis Islamske zajednice Jajce pomaže i na jedan i na drugi način.

Prvi način posredstvom Rijaseta islamske zajednice, ureda za društvenu brigu, dajemo novačena sredstva, pakete i sve što im je potrebno kao što to danas radimo za pet romskih porodica. Na drugi način tako što smo izgradnjom džamije otvorili mogućnost vjerskog obrazovanja i odgoja a dokaz tome je da je prošle godine u mjesecu ramazanu džemat Skela dobila epitet najposjećenijeg džemata od strane djece. Medžlis Islamske zajednice Jajce će, ako Bog da, i u narednom periodu nastaviti s aktivnostima te na razne načine pomoći Romsku populaciju, rekao je Hadžić.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović