7. maj, Dan džamija

7. maj, Dan džamija

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine

Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Na današnji dan, u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, čuvena banjalučka ljepotica Ferhadija. Ubrzo zatim, minirani ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac, čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Tokom agresije na BiH 1992.-1995. godina, prema podacima Islamske zajednice u BiH porušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Od povratka na područje Medžlisa IZ-e Jajce izgrađeno je i obnovljeno 33 džamije, 10 mekteba i mesdžida, 14 imamskih stanova. Svi objekti IZ-e na području MIZ Jajce bili su srušeni.
U toku je projekat “Sultanijin vakuf – naš emanet” koji obuhvata radove na kompleksu džamije Esme sultanije, zgrada Medžlisa, Bosanska kuća i harem džamije, čijim završetkom će biti kompletirana obnova svih porušenih džamija i vakufskih objekata na području Medžlisa IZ Jajce.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović