MIZ Jajce predstavio projekat “Sultanijin vakuf – naš emanet”

MIZ Jajce predstavio projekat “Sultanijin vakuf – naš emanet”

10. juli, 2022.

Tradicionalni bajramski prijem u organizaciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, Zehrudin-ef. Hadžića i načelnika Općine Jajce, Edin Hozana bio je izuzetno svečan.

Uz mnogobrojne goste u haremu Esme sultanije podijeljene su tuga i radost – tuga zbog dana obilježavanja stradanja i genocida u Srebrenici, a radost zbog početka velikog, i za Jajčane i Bosnu i Hercegovinu značajnog, projekta dovršetka kompleksa džamije Esme sultanije 2022/2023, “Sultanijin vakuf – naš emanet”.

Džamija Esme sultanije kao nacionalni spomenik dominira središtem grada, dominira kao građevina u kompleksu koji je proglašen nacionalnim spomenikom, pa je kao takva i uzeta za simbol projekta dovršetka kompleksa džamije Esme sultanije koji je na ovom bajramskom prijemu svečan najavljen i započet od strane Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Autor likovnog rješenja projekta “Sultanijin vakuf – naš emanet”, akademski slikar Samir Hažbić pri izradi, posebno je naglasio da na crtežu linije su izvedene slobodno rukom kao što je i džamija Esme Sultanije nastala majstorskom rukom zanatlija, te da intenzitet linije, koji se mijenja, na crtežu govori nam da možda nije do kraja definisana kao što i kompleks džamije Esme sultanije nije, a treba da dobije završni oblik.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Jajce poručili su da je ovo izuzetno važan, ali i odgovoran projekat, istaknuvši da su prošle generacije bile pokretači obnove ovog hajrata, a da je zadatak sadašnjih ali i budućih generacija njegovo potpuno uređenje i očuvanje.

(Preporod.info)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović