Prva redovna skupština  MIZ Jajce

 Prva redovna skupština  MIZ Jajce

Prva redovna godišnja izvještajna skupština Medžlisa Islamske zajednice Jajce u novom sazivu održana je u subotu, 18.02.2023. godine u Velikoj Sali općine Jajce, sa početkom u 13:00 sati.

Prisutne je poselamio i dobrodošlicu izrazio Jusuf Duranović, sekretar MIZ Jajce. Nakon uvodnog obraćanja izabrano je radno tijelo Skupštine u sastavu: Huso Hadžić, predsjednik, Jasmin-ef. Šido, zapisničar i Jusuf Duranović, ovjerivač zapisnika. Ispred Izvršnog odbora MIZ Jajce prisutnima se obratio Predsjednik IO MIZ Jajce Almir Kunić.

Skupštini se odazvalo 30 (trideset) zastupnika od ukupno 36 (tridesetšest), te je tako zadovoljen kvorum da bi se Skupština mogla održati. Pored članova, Skupštini MIZ Jajce prisustvovali su i mr. Muhamed Pezić ispred Muftijstva travničkog, Hidajet-ef. Polovina, glavni imam MIZ Gornji Vakuf i Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove IZBiH.

Na dnevnom redu Skupštine članovi su prije svega imali priliku pogledati video prezentaciju rada Medžlisa Jajce u 2022. godini, a zatim, Izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2022. godinu te Plan rada za 2023. godinu.

Izvještaj vjersko-prosvjetne službe za 2022. i Plan za 2023. godinu – sa posebnim akcentom na projekat „Sultanijin Vakuf – naš emanet“, predstavio je glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić. Istaknuo je još da je Igraonica „Emina“ konačno registrovana kao Privatna predškolska ustanova „PPU Emina“, te da se u ovoj godini, nakon ramazanskog bajrama, kreće u realizaciju projekta Islamski centar „Hadadan“. Spomenuo je i da će Islamska zajednica nastaviti borbu za vakufsku imovinu u Jajcu, parcelu Varošnice i Fethija džamiju.

Na dnevnom redu bio je i Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2022. godinu i Plan prihoda i rashoda za 2023. Godinu kojeg je predstavio Emin-ef. Duranović. Svi Izvještaji i Planovi su usvojeni jednoglasno. Članovi Skupštine su pohvalili rad IO MIZ Jajce.

Nakon usvajanja Izvještaja i Planova predsjednik IO MIZ Jajce g-din Almir Kunić dodijelio je priznanje Mensuru Karadži, za doprinos i podršku u radu MIZ Jajce. Priznanja su dobili i Edin Hozan, načelnik općine Jajce, te Goran Dujić, predsjednik suda u Travniku i bit će im naknadno uručena.

Zahvalnice za pomoć i podršku projektima MIZ Jajce uručio je glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić Agić Rifetu i Edini Kliko , u čije ime je zahvalnicu primio dr. Denis Zjajo.

Prisutnima se na kraju zasijedanja obratio izaslanik Muftijstva travničkog, Muhamed Pezić, koji je pohvalio rad MIZ Jajce i rekao da MIZ Jajce svojim projektima prevazilazi okvire Muftujstva travničkog.

U svome obraćanju Mensur Karadža, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove IZBiH, se zahvalio što ga se njegov Medžlis sjetio i dodijelio mu priznanje, pohvalio je rad Medžlisa i pozvao na jedinstvo džematlija, džemata i svih pripadnika Islamske zajednice.

Skupština je završena u 14:00 sati pozivom prisutnima da druženje nastave uz zakusku u restoranu Fontana. 

( MIZ JAJCE)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović