Žene vakife

Žene vakife

Tekst piše: Alema Halimović-Junuz, koordinatorica odjela za brak i porodicu MIZ Jajce

Uzorite žene muslimanke su primjer svakoj od nas u tome kako postići Božije zadovoljstvo. Žene su svojevrsni pokretači svake zajednice, a posebno važnu ulogu imaju u hajirli projektima zbog njihove emotivne prirode koja ih usmjerava ka dobru.
Unatoč uvjerenju da živimo u svijetu u kojem dominiraju muškarci – žene su te koje pružaju temelje snage, mudrosti, pravde, kreativnosti i nade našem društvu.

Prve žene vakife se pojavljuju još za vrijeme Poslanika s.a.v.s.
Aiša, radijallahu anha, kupila je kuću i uvakufila je, a isto tako postupila je i Esma, kćerka Ebu Bekra.
Čestite ashabijke, Ummu Selema, Ummu Habiba, i Safijja, također su ostavile vakuf.
Analizirajući ovakve i slične historijske činjenice možemo primjetiti da su se žene muslimanke uvijek natjecale u činjenu dobra.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na žene vakife na našim prostorima gdje su osnivale različite vakufe: džamije, medrese, česme i mnoge druge vrste vakufa.

Šahdidar – supruga nama najpoznatijeg vakifa Gazi Husrev-bega je izgradila manju mahalsku džamiju koja je bila poznata pod nazivom Džamija za Banjom.
Jedna od žena vakifa, nama u Jajcu najpoznatija, je i Esma-sultanija koja je izgradila istoimenu džamiju u Jajcu i dva mosta na Vrbasu. Ovoj džamiji pripada cijeli kompleks koji je također vakuf Esme-sultanije. Džamija Esme-sultanije izgrađena je u periodu od 1752. do 1772. godine. Džamija i svi prateći objekti u kompleksu džamije srušeni su u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Kamen-temeljac za ponovnu gradnju džamije je postavljen 2003. godine, a proklanjanje džamije je upriličeno 2010. godine.
Međutim, džamija, koja je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, nije službeno i svečano otvorena. Upravo se radi na dovršetku radova na kompleksu harema džamije Esme-sultanije, a njeno svečano otvorenje je planirano za ljeto 2023. godine.
Kerima-hatun, supruga Sinan-vojvode, sagradila je 1552. godine mahalsku džamiju iznad Vratnik-mejdana koja je više poznata kao Džamija Sinan-vojvode.
Habiba-hatun spada u prvi red bosanskih, a posebno vakifa Jajca. Ona je u Jajcu 1604. godine podigla džamiju oko koje je nastala Mahala džamije umrle Habibe-hatun.
Ziba-hanuma Arnautović- Kopčić je još jedna vakifa koja je podigla džamiju 1906. godine u mahali Varoš u Travniku.
Još neke od istaknutijih žena vakifa su: Fatima-kadun, Dudi-bula, Amber-hatun, Hadži-Badže kaduna, Šaha-hanuma, sestre Tuzlić i druge.

Nabrojane su samo neke od mnogibrojnih žena koje su ostavljajući iza sebe trajne hajrate dale svoj doprinos očuvanju muslimanskog identiteta, kulture i tradicije na našim prostorima.

Velika je, i neizmjerna blagodat, biti od onih koji su u mogućnosti da podignu vakuf i na taj način imaju trajni izvor dobrih djela. Međutim, svaki vjernik može na određeni način biti učesnik u ovom dobru. Neki od nas učestvuju gradeći hajrate, dok neki učestvuju tako što su dio takvih hajirli projekata. Neki učestvuju održavajući naše vakufe, a neki čuvajući iste. Ali, ono što je važno jeste da imamo mogućnost da budemo zajedno u dobru.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović