Vakuf je naš zalog za budućnost

Vakuf je naš zalog za budućnost

Piše: Alema Halimović-Junuz, koordinatorica odjela za brak i porodicu MIZ Jajce

Vakuf je imovina koja se u ime Allaha dž.š. daje, u određene, šerijatom dozvoljene svrhe, s ciljem postizanja Allahovog dž.š. zadovoljstva. U šerijatskom i pravnom smislu vakuf se ne može naslijediti, pokloniti, otuđiti, niti konfiskovati.
Vakıf određuje svrhu u koju će uvakufiti imovinu, a najviši vjerski autoritet ima obavezu i pravo da kontroliše rad i upravljanje vakufom.

Današnje generacije muslimana žive od plodova vakufa svojih plemenitih prethodnika, kao što će naši potomci graditi svoju bolju i sigurniju budućnost na vakufima sadašnjih dobročinitelja.

Uzvišeni Allah je rekao: ,,Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna. (El-Bekare 261) Prethodno navedeni ajet je garancija za vjernika da će se njegov imetak dodatno povećati, ukoliko bude potrošen na Allahovom putu. Drugi razlog ulaganja u vakuf jeste i taj što vakufi ostaju na korištenje našim potomcima. Treći razlog jeste doprinos zajednici. Zajednica ima posebno mjesto u islamu i njen značaj se ogleda u mnogim obredima i islamskim propisima, od klanjanja namaza do obavljanja hadža, svaki od propisa je prožet zajedništvom. Vakuf je upravo hajrat koji ostaje zajednici. On je naš zalog za budućnost, jer ostaje na korištenje našim potomcima, a nama je nepresušni izvor dobrih djela na ovom i na Budućem svijetu.

Poslanik s.a.v.s. je rekao: ,,Kada čovjek umre, prestaju se bilježiti njegova dobra djela osim u tri slučaja: ako iza sebe ostavi trajnu sadaku (vakuf), znanje koje koristi ljudima ili odgojeno čeljade koje će u njegovo ime Allahu dovu činiti.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović