Dan Esme sultanije – dječiji dan

Dan Esme sultanije – dječiji dan

“Dan Esme sultanije – dječiji dan” drugi je sadržaj ovogodišnje, šeste po redu, manifestacije “Žena, porodica i zajednica” u Medžlisu Islamske zajednice Jajce. Povodom ovog dana u Domu kulture Jajce izveden je program posvećen upoznavanju sa legendom o Esmi sultaniji za učenike trećih, četvrtih i petih razreda osnovnih škola “Jajce” Kruščica i “Berta Kučera” Jajce.

 

360 učenika i njihovi učitelji i učiteljice su u Domu kulture Jajce prisustvovali 45minutnom programu medijske kulture na temu Legenda o Esmi sultaniji (legenda, predstava, slikovnica/bojanka i pjesma sa video spotom) i video prezentaciji mektebske pouke.

 

 

U polusatnom programu u džamiji i haremu džamije Esme sultanije Ramiz-ef. Kahrić je djeci govorio o džamiji Esme sultanije kao vakufu, te o raznim načinima povezanosti čovjekovog života i džamije.

Organizatori i realizatori ovog dana u Medžlisu Islamske zajednice Jajce, Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, zaposlenici i suradnici MIZ Jajce, pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog obezbijedili su svojim gostima prijevoz, edukativno-zabavni program, užinu i zabavu, a sve sa ciljem upoznavanja sa pričom o ljubavi vjeri i nadi i prenošenja moralnih pouka Legende o Esmi sultaniji mlađim generacijama.

 

 ( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović