Trideseta godišnjica zločina

Trideseta godišnjica zločina

Nad stanovnicima Čerkazivića i Ljoljića, mjesta nedaleko od Jezera, 10.septembra 1992.godine počinjen je zločin – streljano je 23 Bošnjaka.

Kako zločin i zločinci ne poznaju granice dokazano je i u ovom slučaju kada su zajedno ubijeni muškarci, žene, roditelji i djeca.
Kako se zločin ne može sakriti pokazalo se i u ovom slučaju jer je nekoliko osoba preživjelo ove strašne trenutke i svjedoci su dešavanja na tim prostorima 1992.godine.

Prema riječima preživjelih ovaj zločin se dogodio nakon što je poginuo srpski vojnik Rade Savić. U selu je obavljena sahrana kojoj je prisustvovalo i nekoliko muslimana koji su bili u zatočeništvu u Ljoljićima. Nakon sahrane, u večernjim satima, srpski vojnici su ušli u kuću u kojoj su boravili muslimani i poveli su ih do mjesta Draganovac, a zatim ih na brutalan način ubili – streljali, njih 23.

Važno je napomenuti da za ovaj zločin još niko nije procesuiran niti osuđen.

Trideseta godišnjica ovog zločina obilježena je u mjestima Čerkazovići i Ljoljići u subotu, 10.septembra 2022.godine.
Tužnoj godišnjici i prisjećanju na zločin i stradale prisustvovali su mještani ova dva mjesta, a vjerski program ovom prilikom predvodili su glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić, šejh Ramiz-ef. Bećirović, imam džemata Šipovo, Sadik-ef. Đulabić i domaćin, imam džemata Jezero, Semin-ef. Ćeso.

Zehrudin-ef. Hadžić je ovom prilikom prisutnima poručio:”Mi ne možemo vratiti naše najmilije, žrtve zločina, šehide, ali ono što možemo jeste da ih se sjećamo, učimo Fatihe i radimo dobra djela pri njihove duše. Posebno ono što možemo uraditi jeste da odgojimo našu djecu i buduće generacije, na način da neće nikada dozvoliti ono što smo mi, da budu žrtve zločina i da na svakom koraku uče Fatihe šehidima, nego da se odlikuju osobinama gazija, odvažnih, pametnih i dobrih komšija.
Posebno da nikada ne budu žrtve zločina, a ni dželati jer nas islam uči da budemo u miru sa drugima i širimo mir.”

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović