Završena manifestacija ” Dani Bošnjaka Šipova”

Završena manifestacija ” Dani Bošnjaka Šipova”

U haremu džamije u Šipovu izveden je svečani program završnice manifestacije desete po redu, četverodnevne manifestacije, Dani Bošnjaka Šipova čiji je domaćin, Sadik-ef. Đulabić, u uvodnom obraćanju poselamio prisutne i izrazio dobrodošlicu zvanicama i gostima.

“Radi vas, nas, vjere, radi Allaha dž.š., Bošnjaka u Republici Srpskoj svi sadržaji su bili i bit će organizovani bez obzira na broj posjetitelja, jer naša je obaveza, pa ma pakar i prostor poselamiti i fatihu proučiti u spomen na Bošnjake ovih prostora koji su svjedoci našeg opstanka ovdje, sve do Sudnjeg dana ako Bog da”, rekao je Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić između ostalog u svom obraćanju prisutnima i dodao:”Malo nas je i ne smijemo rizikovati da se ne poštujemo i ne budemo zajedno. Zajedno sa svojima, sa porodicom, sa rodbinom, sa komšijama, sa Muslimanima, nemuslimanima , sa svima u dobru ako Bog da.”

Prisutnim posjetiocima ove svečanosti, Šipovljanima i njihovim gostima koji su došli i iz drugih džemata MIZ Jajce obratio se i muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović.
“Dani Bošnjaka Šipova je manifestacija koja nas okuplja, da mislimo jedni o drugima. Manifestacija je to koja je upriličena da se susrećemo i viđamo i da zajednički radimo na tome da ostanemo to što jesmo i da doprinesemo i boljitku sredine u kojoj jesmo, te da ne dozvolimo da ovi prostori ostanu bez Bošnjaka”, izjavio je dr. Adilović.
Muftija je još govorio i o vrijednost grunta i vlasništva bošnjačke imovine na prostorima koji se u političkim krugovima ne smatraju bošnjačkim, a uputio je i poruke o značenju i značaju hidžre u povodu nastupanja Nove hidžretske godine.

Manifestacija Dani Bošnjaka Šipova koja je započela sadržajem u Jajcu 28. jula 2022.god. nakon posjeta i programa u Pljevi, Volarima, Gerzovu i Bešnjevu, završena je večerašnjim svečanim programom kojeg su svojim izvedbama ilahija, kasida i sevdalinki uveličali članovi Omladinskog hora MIZ Jajce.

Pokrovitelji ove manifestacije su bili premijer Srednjo-bosanskog kantona, Tahir Lendo, gospodin Bakir Izetbegović, načelnik opštine Šipovo, Milan Kovač, Poliklinika dr. Šabić, i market “Šiki”.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović