“Srebrenica u Jajcu”

“Srebrenica u Jajcu”

“Srebrenica u Jajcu” je naziv cjelodnevnog boravka predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica i Međunarodnog fonda solidarnosti Emmaus u Jajcu, te prezentacija njihovog rada i djelovanja u Potočarima i okolnim mjestima. “Srebrenica u Jajcu” je prvi sadržaj već tradicionalne manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Dani Bošnjaka Šipova” i tim povodom, domaćini, predstavnici MIZ Jajce su goste vodili u džamiju Šipovo gdje je domaćin susreta bio Sadik-ef. Đulabić.

Nakon posjete džematu Šipovo, gosti su imali priliku posjetiti i spomen obilježje stradalih u džematu Jezero, te na mostu u Jezeru proučiti fatihu žrtvama zločina u Jezeru i okolini.

Turistički obilazak Velikog i Malog Plivskog jezera i igraonice “Emina” i džamije na Volijaku, upotpunio je vrijeme do službene promocije rada Memorijalnog centra Srebrenica i MFS Emmaus, te knjige “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela” autora Azira Osmanovića, ujedno i kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

Promociji u Velikoj sali Općine Jajce prisustvovao je veliki broj građana koji su svojim dolaskom iskazali dobrodošlicu, gostoljubivost i podršku ljudima, pravim herojima sadašnjice jer Lejla, Zerina, Ahmo i Azir žive i/ili rade u mjestu počinjenih genocida nad Bošnjacima, i svakim novim radnim danom proživljavaju slike ličnog i stradanja svoga naroda i svojim djelovanjem podržavaju i pomažu jedni druge i svoje sugrađane, a pravu istinu stradanja čine dostupnom svim ljudima i cijelom svijetu.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović