Svečano otvorena škola Kur’ana u džematu Divičani

Svečano otvorena škola Kur’ana u džematu Divičani

Svečano otvaranje škole Kur’ana u džematu Divičani realizovano je 22. i 23. jula 2022. godine dodjelom vakufnama istaknutim vakifima i službenim otvorenjem i proglašavanjem višenamjenskog objekta vakufom.

Džematski odbor je prije četiri godine u ramazanskoj noći Lejletul-Bedr najavio rušenje starog i gradnju novog i funkcionalnijeg, višenamjenskog objekta u haremu džamije u Divičanima. Uz podršku pojedinaca, džemata Divičani i medžlisa Jajce, ali i drugih institucija izgrađeni su i u potpunosti spremni za upotrebu divanhana, tekija, abdesthana i gasulhana, škola Kur’ana, poslovni prostori i imamski stan – sve u jednoj građevini.

Stotinu i jedanaest je vakufnama dodijeljenih vakifima koji su uvakufili 1000KM ili više za ovaj objekat,a na svečanosti dodjele vakufnama 22.jula 2022. godine je istaknuto da su vakifi ovog objekta svi oni koji su na bilo koji način doprinijeli njegovoj gradnji, jer “Ko uradi i trun dobra, vidjet će ga(Kur’an).”

Na svečanosti otvorenja škole Kur’ana u džematu Divičani dodijeljene su i zahvalnice osobama i institucijama koje su posebno podržavale i pomagale izgradnju ovog vakufa. Hafiz Elvir Duranović, predsjednik građevinskog odbora, uručio je zahvalnice Medžlisu Islamske zajednice Jajce, Glavnom imamu, Zehrudin-ef. Hadžiću,
MDD Merhamet Jajce, Sinanudinu Smajiću
Vladi SBK, ministru privrede, dr. Nisvetu Hrnjiću
Ministarstvu prostornog uređenja, ministru Amiru Šečiboviću,
Općini Jajce, načelniku Edinu Hozanu i
Medžlisu Islamske zajednice Bugojno.

Uz dove, razgovor, druženje i ručak nakon podne-namaza u prostorijama škole Kur’ana, ovaj vakufski objekat službeno je započeo svoje služenje džematlijama i zajednici.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović