Šehidski mevlud u pravom ruhu

Šehidski mevlud u pravom ruhu

Tekst pripremio: Šejh Ramiz-ef. Bećirović

U subotu 16. jula održan je Šehidski mevlud u džamiji u Barevu. Nakon dvije godine pandemije korona virusa u kojima su Šehidski mevludi obavljani simbolično sa malim brojem prisutnih džematlija, ove godine ovim tradicionalnim mevludima vraća se njihov pravi smisao i program na koji su naše plemenite džematlije bile potpuno navikle. Usuđujem se reći da se Šehidskim mevludima na području Medžlisa islamske zajednice Jajce vraća njihova duša. Duša ovih mevluda je veće prisustvo naših džematlija, veći broj imama sa ahmedijama koji prouče mevludski program, zatim govor o Bosanskim šehidima i gazijama, program Mevluda sastavljen od učenja Kur’ana, tekbira, salavata, ilahija, mevluda, zikra i dove.

Izvođači programa mevluda u Barevu bili su: Nihad ef. Mrkonja, Ammar ef. Keško, Dželal ef. Junuz i Ramiz ef Bećirović. Va’zove su održali mjesni imam Nihad ef. Mrkonja i Ammar ef. Keško koji je bio izaslanik glavnog imama Zehrudin ef. Hadžića.

Nihad ef. je poselamio prisutne, zaželio dobrodošlicu, a zatim je najavio da je izaslanik glavnog imama na današnjem Mevludu Ammar ef. Keško imam iz Bučića. Ammar ef. je prenio selame glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin ef. Hadžića a zatim je održao izuzetno dobar va’z. Na kraju je pročitao poruku glavnog imama upućenu džematlijama Bareva Program je završen dovom koju je proučio Ramiz ef. Bećirović, te pozivom Nihad ef. na zajednički ručak koji je pripremljen za zvanice i sve prisutne na ovome Mevludu uz zahvalu svima koji su prisustvovali Mevludu u džamiji u Barevu.

U subotu je zaista bio pravi ugođaj biti na Šehidskom Mevludu u Barevu jer je sve funkcionisalo u najboljem redu i disciplini i sve je imalo pravu mjeru. Ono što posebno želim istaći za Šehidski mevlud u Barevu jeste učenje mevluda od strane prisutnih imama, a naročito učenje Ammar ef. Keške. Ammar ef. uči mevlud po našem tradicionalnom učenju mevluda u Bosni i Hercegovini. Milina ga je slušati, a to se posebno primijetilo kod starijih džematlija koji su s pažnjom slušali svaku proučeni riječ. Na kraju iskrene čestitke džematlijama i imamu na organizacij i velikom prisustvu a izvođačima na divnom učenju i lijepom va’zu nasihatu.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović