Tematska hutba: “Sultanijin vakuf – naš emanet”

Tematska hutba: “Sultanijin vakuf – naš emanet”

Hutbu pripremio: Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Naša zahvalnost je Gospodaru, Vlasniku i Posjedniku svega, Onome Koji ima svu vlast i Koji upravlja svime u prošlosti i sada, i tako u Vječnost. Salavat izgovaramo na našeg uzora Muhammeda, a.s., koji je najljepši primjer i uzor, prošlim i sadašnjim, nama i budućim generacijama.

Braćo, onaj ko prihvati Allaha za Gospodara, i Muhammeda, a.s., za svoga uzora, on je potčinjen, i upokoren jedino ideji Tevhida, a oslobođen robovanja bilo kojoj ideji ili ideologiji. Onda su njegov život i njegova djela usklađeni sa principima vjere islama. Njegov cilj je da odgaja sebe i druge, da robuje Allahu, i da gradi u Njegovo ime. Opća dobra su zrak, voda, rijeke, jezera, pašnjaci, obradiva zemlja, šume, data su čovjeku na raspolaganje, da privremeno upravlja, da bude namjesnik na zemlji. Allahove kuće, džamije, koje su mjesto sedžde, mjesto poduke i mjesto džemata, kao i sve druge vakufe koje služe općem dobru grade i održavaju oni koji su svjesni čovjekova emaneta na ovome svijetu. I džamija je opće dobro. Na bajramskom prijemu koji je bio noć uoči Bajrama, prošlog petka, predstavili smo projekat dovršetka gradnje kompleksa džamije Esme Sultanije pod nazivom “Sultanijin vakuf – naš emanet”.
Džamija Esme sultanije izgrađena je u vremenu od 1752. do 1772. godine.
Na mjestu ove džamije bile su dvije njene prethodnice. Džamija Habibe-hatun, te džamija Mir Mustafe, čauškog ćehaje. Iznad džamijskih vrata je natpis od džamije Mir Mustafe. Džamiju Esme sultanije i sve prateće objekte u kompleksu džamije srušili su agresori, okupatori Jajca, a materijal odvezli na plato jajačke streljane iznad Elektrobosne. Povratkom Bošnjaka u Jajce pokrenute su aktivnosti za obnovu džamije koje su trajale od 23. juna 1998. do 27. juna 2003. kada je postavljen kamen temeljac za gradnju nove džamije. Postavljanju kamena temeljca prisustvovalo je oko 5.000 ljudi.
Svečano proklanjavanje džamije Esme sultanije upriličeno je 7. augusta 2010. godine, ali ne i svečano otvorenje.
Od dana kada je položen kamen temeljac za ponovnu gradnju džamije Esme sultanije (27. juni 2003. godine) veliki broj ljudi je uložio enorman trud kako bi cijeli projekat tekao glatko i sa što manje poteškoća. Najviše finansijskih sredstava uplatila je Vlada Federacije BiH, 750.000 KM. Građani Jajca su za obnovu svoje džamije uplatili nešto više od 376.000 KM. Svoju podršku izgradnji džamije Esme sultanije dali su i Općina Jajce, Vlada SBK-a, BH Telecom, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice. Do sada je za izgradnju džamije pristiglo nešto više od 1.336.000KM, dok kompletan izvještaj o rashodima još nije napravljen jer ni džamija ni kompleks oko džamije još nisu završeni i iziskuju dodatne troškove. Treba sanirati krov džamije, urediti enterijer (kaligrafija i tepisi), izgraditi bosansku kuću pored i sanirati šadrvan. Potrebna sredstva za dovršetak džamije Esme Sultanaije su cca 500.000,00 KM, (pola miliona KM), jer džamija Esme sultanije je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Prema legendi koja govori o njenom nastanku, džamija je sultanijin vakuf i generacijama poslije nje, a trenutno je taj vakuf naš emanet. Vakuf se mora održavati, čuvati i unapređivati. Muslimani inače, a posebno u vremenu savremenizacije svega, ne smiju sebi dozvoliti da zaostaju za drugima, da ostavljaju napola dovršene poslove, niti da budu zadovoljni sa malo i prosječnim. Tako je i sa ovim kompleksom, graditeljskom cjelinom, nacionalnim spomenikom. Godinama imamo džamiju, ponosno smo je sagradili nakon što smo pod smećem pronašli njene temelje, ali ova džamija isto tako godinama nije završena, a ni svečano otvorena, čak štaviše, trenutno propada. Godinama imamo temelje bosanske kuće u haremu džamije, nacionalni spomenik koji nije nikad nakon rušenja obnovljen. 30 godina nakon rata, izgradili smo sve porušene i sagradili i nove objekte, njih preko šezdeset (60) na području Medžlisa IZ-e Jajce. Svi poredani prioriteti su u protekle tri decenije završeni, pa je došao red i na dovršetak kompleksa džamije Esme sultanije. Ovaj projekat u toku svog trajanja ima svoj vizuelni identitet, a finalni vizuelni identitet, prepoznatljivost i dušu džamiji i kompleksu harema džamije Esme sultanije dat ćemo mi, muslimani i muslimanke, Bošnjaci i Bošnjakinje i naši prijatelji u domovini i izvan nje, jer ovaj vakuf je naš emanet.

Mnogi od vas su bili svjedoci obnove ovog simbola Jajca i muslimana. A radovi na kompleksu će se i dalje, ako Bog da, nastaviti. Vjerom u Allahovu odredbu i dobre ljude, siguran sam da ćemo zajedničkim snagama biti svjedoci još jendog rađanja historije, još jednog Esminog ozdravljenja i primjer očuvanja stoljetne tradicije. Našeg porijekla, obaveze i časti. Dovršetka gradnje našeg centra duhovnosti. Novac je sredstvo koje ima privremenu vrijednost, a dobro djelo koje uradimo ima vječnu, nikada ne prestaje.

Danas postavljamo sergiju i za sljedeći petak također, najavljujemo sergiju za dovršetak izgradnje kompleksa džamije Esme Sultanije kojom najavljujemo utrku za vječnim dobrom, najavljujemo početak takmičenja “Zajedno u dobru”, što je i bila poruka proteklog Ramazana.

“Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu sliče onome koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (Sura Bekare, 261.)

“Onaj ko sagradi džamiju, Allah će njemu sagraditi kuću u Džennetu.” (hadis)

Da Allah primi naša davanja i da budu od koristi nama i ljudima. Da dovršimo izgradnju džamije Esme sultanije i u ovo doba sljedeće godine je, ako Bog da, svečano otvorimo. Da dovršetkom gradnje kompleksa džamije Esme sultanije vratimo našoj čaršiji stari sjaj. Amin!

Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce
.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović