Dan džamija

Dan džamija

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7.maj se zbog simbolike ovog datuma obilježava kao Dan džamija.

Naime, na današnji dan prije 29 godina, u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, čuvena banjalučka ljepotica Ferhadija. Ubrzo zatim, minirani ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac, čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Osim toga, 7. maj je ujedno i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci. Tada su polaganje kamena-temeljca za obnovu prekinuli neredi u kojima je Murat Badić zadobio smrtne rane.

Ferhadija je ponovo sagrađena te je svečano otvorena na Dan džamija 7. maja 2016. godine.

Tokom agresije na BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

I naša ljepotica, džamija Esme sultanije je doživjela sudbinu sličnu Ferhadijinoj.
Džamija Esme sultanije izgrađena je u vremenu od 1752. do 1772.godine. Džamiju i sve prateće objekte srušili su agresori okupatori 1993.godine.

Novi kamen temeljac postavljen je
2003. godine uz prisustvo 5000 vjernika. Novo proklanjavanje nakon obnove džamije upriličena je 7.augusta 2010.godine.

Svečano otvorenje džamije je planirano za dan kada se ponovo izgrade i urede svi prateći objekti džamije.

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović