Proljeće ženskog aktivizma na području MIZ Jajce

Proljeće ženskog aktivizma na području MIZ Jajce

Žene džematlijke Medžlisa Islamske zajednice Jajce su uvijek vrijedne i u zajednici aktivne, a mjesec mart je bio posebno ispunjen lijepim druženjima i aktivnostima.

– Krajem mjeseca februara obilježavala se mubarek noć Lejletul-miradž, a u džematima Bešpelj i Kasumi posebno su se ovom obilježavanju posvetile džematlijke.

– U džematu Bučići dvije džematlijke su u Školi Kur’ana naučile sufaru, a osim učenja žene džemata Bučići su bile domaćice svojim prijateljicama iz džemata Divičani i Jezero. Nedugo nakon pomenutog druženja, organizovana je i uzvratna posjeta u džemate Divičani i Kruščica.

– Medžlis Islamske zajednice Jajce posjetila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog, Lejla Bešo-Haskić koja je prisustvovala primopredaji dužnosti dosadašnje vrijedne koordinatorice Odjela za brak i porodicu MIZ Jajce, Sabine Hajrić-Duranović našoj novoj koordinatorici, Alemi Halimović-Junuz.

– I u džematu Jezero su žene izuzetno vrijedne – od osam polaznika škole Kur’ana koji su naučili sufaru pet je žena.

– Nakon duže pauze zbog pandemije, žene džemata Grad su sa novom koordinatoricom džemata, Elmom Lužić-Majdanac isplanirale i započele realizaciju novih zajedničkih aktivnosti. Realizovano je nekoliko posjeta odabranim džematlijkama, a uoči ramazana očišćene su Hadadan i džamija Esme sultanije.

– Nakon niza zajedničkih aktivnosti u džematu, žene džemata Vlasinje su se počastile putovanjem u Sarajevo, a uoči ramazana su očistile svoju, najveću džamiju na području MIZ Jajce, te prostorije mekteba.

– I u džematu Cvitović žene su bile vrijedne, te su uredile mesdžid, dvorište i put do mesdžida, a osim i Cvitoviću žene su vrijedno za nadolazeći ramazan očistile i namirisale džamije i mesdžide i u Kasumima, Kuprešanima, Bistrici, Volijaku, Jezeru, Bučićima, Lupnici, Divičanima, Lendićima a u Doribabi su džematlijke uredile mesdžid i lokalno mezarje.

– U džematu Kasumi aktiv žena je organizovao i realizovao 7 posjeta svojim džematlijkama, među kojima je i jedna posjeta u džematu Divičani, te posebna posjeta, vrijedna i najveselija, posjeta Igraonicu Emina na Volijaku.

– Vrijedne koordinatorice džemata su prisustvovale i predramazanskom sastanku sa koordinatoricom Odjela za brak i porodicu Alemom Halimović-Junuz, a na sastanku su dogovorene i isplanirane Ramazanske aktivnosti žena u džematima i na nivou medžlisa.

-U toku su pripreme za “Ramazanske kandilje”, aktivnost u kojoj majke i djeca dočekuju ramazan u šetnji i akšam-namazom u džematu, a ovogodišnji ovakav doček ramazana će se u našem medžlisu po prvi put organizovati na nivou džemata u suradnji majki, koordinatorica i džematskih imama.

Ramazan šerif mubarek olsun!

 

( MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović