Lejla Kasum:Hidžab je naša prednost u svemu

Lejla Kasum:Hidžab je naša prednost u svemu

Osnovna uloga žene, muslimanke, kroz prizmu “islamskog djelovanja i aktivizma”, jeste jasno obrazloženje njenog identiteta, vrijednosti i stava u savremenom svijetu, a na osnovu principa i okvira islama. Kada se govori o društvenom aktivizmu i djelovanju, neizostavno je govoriti o aktivizmu žene, muslimanke, nominujući je jednim od temeljnih faktora društvenog aktivizma. Bitno je naglasiti da unutar naše zajednice nije obaveza samo jedne skupine ili grupe ljudi da u društvu moderiraju kampanje za promociju dobra ili borbe protiv negativnih konotacija, već naprotiv, svaki musliman i muslimanka je pojedinačno zadužen da na tom planu učini koliko je u njegovoj mogućnosti.

Kada su muslimanke u 7. stoljeću krenule na putovanje iz Mekke u Medinu, obavljajući Hidžru, jedan od najvažnijih historijskih momenata Islama, one su bile vođene spoznajom da imaju svoju ulogu u stvaranju nove društvene strukture, koja će biti utemeljena na pravednosti i Božijoj istini. Pojava islama karakterizira temeljnu i višeslojnu transformaciju kulture i običaja mnogih naroda, u onoj mjeri da se fundamentalne promjene položaja žene od perioda poslanstva i godinama poslije, ne mogu komparirati ni s jednim drugim periodom.

Sveobuhvatno islamsko buđenje, danas duguje posebnu zahvalnost i ženama, čija su srca i umovi stoljećima investirali svoje napore ka intenciji nastajanja promjena, pokretljivosti i dinamike kod ostalih naroda, u ostalim geografskim područjima. Aksiom djelovanja, evolucije, pokreta, koji je jedan od temelja Zakonodavnog sistema, obavezan je u oživljavanju i očuvanju autentičnog islamskog učenja i ispravnom odgovoru na sve nejasnoće i fitne današnjice. Upravo su Bošnjakinje, muslimanke, nosioci velike zasluge za očuvanje Islama na našim prostorima.

Bošnjakinje kroz svoj aktivizam i način djelovanja, njeguju univerzalne vrijednosti, i kao takve upostavljajući balans, javnosti prikazuju uzornu i doljednu sliku, u svakom segmentu.

Nakon odluke o hidžabu kao načinu života, svaka stvar i djelovanje, dobijaju svoje mjesto i oblik. Nositi hidžab i biti društveno aktivna, u bilo kojem pogledu je veoma poželjno, jer hidžab je u svemu naša prednost. Svaka muslimanka u svoju primarnu zadaću treba da postavi obavezu da hidžabom i djelima doprinese širenju pozitivne slike o islamu u cijeloj društvenoj zajednici, u različitim društvenim sferama (poput medicine, politike, umjetnosti, književnosti…).
Sa ispravnim stavom i razmišljanjem, muslimanka je sposobna za realizaciju mnogobrojnih aktivnosti, zadataka, programa, u čijem je središtu religioznost, popraćena plemenitošću i dostojanstvom.

Sve dok svaka žena, muslimanka, Bošnjakinja, ne bude vjerovala u vlastite sposobnosti i potencijale i dok se u njoj ne učvrsti samopouzdanje, nikada neće moći imati aktivnu poziciju na društveno-političkoj sceni kao jednog nezavisnog, aktivnog, a ne pasivnog, društvenog elementa.

Neka naš hidžab, naša mahrama, bude naš primarni motiv i izvor snage za provođenje društvenih aktivnosti, koncizno i odmjereno, ali ponosito i odvažno!

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović