Alma Kubura-Glamočić: Hidžab je kruna imana

Alma Kubura-Glamočić: Hidžab je kruna imana

Hidžab je jedan od simbola islama, pokornosti, odlučnosti, istrajnosti, slobode i sigurnosti.

Sa aspekta šerijata hidžab je propis koji je farz, ono što je Allah dž.š. u Kur’anu naredio. Pojam hidžab ne podrazumjeva samo nošenje mahrame već oblačenje žene shodno islamskim propisima koji podrazumijevaju da je kod žene sve pokriveno sem lica, šaka i nogu do članaka, a potrebno je i da odjeća bude dovoljno široka da ne ocrtava dijelove tijela te da ne bude providna.

Sa aspekta svakodnevnog života muslimanki u Bosni i Hercegovini svjesni smo činjenice da je samo određeni, manji broj, muslimanki odlučilo da nose hidžab, često ga svodeći na princip dobre volje, ne farza, ili se ne usuđuju nositi hodža zbog različitih drugih okolnosti, kao što su moguće komplikacije unutar porodice, braka ili posla.

Ipak, u zadnje vrijeme na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce je primjećena tendencija povećanja broja pokrivenih djevojaka i žena, zbog čega smo mi sretni i zahvalni Bogu, jer, samo Allah upućuje onoga koga On hoće.

Svim djevojkama i ženama, sa hidžabom ili bez hidžaba, poručujemo da nisu same jer Medžlis Islamske zajednice Jajce u svome kolektivu ima žene koje su spremne u svakom trenutku pružiti podršku, savjet ili bilo koji vid pomoći svim djevojkama i ženama koje savjet ili podršku trebaju, koje su u dilemi, ili su se već odlučile na ovaj važan, lijep i veliki korak u svome životu, jer hidžab je, osim svega nabrojanog i kruna imana.

Molimo Allaha dž.š. da svim muslimankama omili hidžab, da u njihovim srcima učvrsti iman te želju za hidžabom i da im da sigurnost i spremnost za ovaj korak.

 

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović